Mandag kveld ble det kjent at Tor Olav Trøim (51) gir seg etter 19 år som shippingmilliardæren John Fredriksens høyre hånd. Med seg i «sluttpakke» får Trøim Fredriksens aksjer til en verdi av nesten 1,2 milliarder kroner i gasstankrederiet Golar LNG, i tillegg til riggaksjer i Seadrill for 454 millioner kroner.

Les mer her: Trøim trapper ned i Fredriksen-systemet: Får 1,6 milliarder

Fredriksen selger seg ned for omtrent 1,6 milliarder kroner, og det er Trøim som overtar disse aksjene.Trøim trekker seg fra sin fulltidsstilling i Seatankers Group fra og med 31. juli.

Selv om ledelsen omrokkeres og aksjer for milliardsummer skifter hender, forholder analytikerne seg rolig.

- Vi tror ikke at dette vil ha den store betydningen for selskapene. Trøim har en stor eksponering i Seadrill og Golar og vil være styrets nestleder i og vil derfor ha stor innflytelse fremover, sier analytiker Anders Bergland i shipping-investeringsbanken RS Platou Markets.

- Hvorfor tror du Trøim har valgt å trappe ned i Fredriksen-systemet?

- Det har ikke vi spekulert i. Det er vel ikke mer komplekst enn at han vil gjøre noe annet og fokusere mer på færre selskaper, sier Bergland.

I løpet av det siste året har Trøim diskutert med FredriksensSeatanker Group hvordan de skal organisere samarbeidet i tidenfremover. I meldingen fra riggselskapet Seadrill heter det at Trøimvil fokusere på færre investeringer, primært i Golar LNG ogSeadrill.

Fortsatt stor eksponering

- Vi tror han kommer til å fokusere enda mer på Golar og Seadrill og hans eksponering i disse selskapene gjør oss overbevist om at han har troen på de lange driverne innenfor disse industriene. Det viktigste for oss er at han har en stor eksponering i disse selskapene og vil fortsette å ha fokus på disse fremover, sier Bergland.

Basert på gårsdagens kurser kontrollerer Trøim aksjer og derivater verd nesten 2,41 milliarder kroner i disse to selskapene.

Det gjør ham på papiret til Norges 62. rikeste person, bak Skagen-gründer Kristoffer Stensrud, men foran eiendomsmagnat Christian Ringnes, ifølge tidsskriftet Kapitals årlige liste over landets 400 rikeste personer.

- Trøim blir vel ikke akkurat arbeidsløs, det er nok å gjøre i selskapene Seadrill, Golar, North Atlantic Drilling og Archer. Det krever veldig mye å drive og utvikle disse selskapene videre, så det er godt mulig at han ikke tar på seg nye oppgaver utenfor Fredriksen-systemet, men det har vi ikke spekulert i, sier Bergland.

Påvirker ikke Marine Harvest

- Han fortsetter, ingen endring hos oss, skriver Marine Harvests styreleder Ole-Eirik Lerøy i en kort SMS til Intrafish, om Trøims rolle i selskapet.

- Jeg vil ikke tro dette har noen dramatiske påvirkninger på Marine Harvest, sier analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets.

Både Marine Harvest og Seadrill er lite endret på Oslo Børs tirsdag.

- Marine Harvest sine operasjoner går uavhengig av hvordan den interne organisasjonen i Fredriksen-systemet er satt opp. Selv om Trøim er en viktig premissleverandør, er ikke dette noe som påvirker den operasjonelle driften i Marine Harvest.

Det Kypros-baserte familieselskapet til Fredriksen-familien, Geveran Trading, har den største eierandelen i Marine Harvest.

- Geveran som hovedeier har ikke signalisert noe ønske om å ta noen exit i Marine Harvest. Trøims rolle i styret har ikke endret seg, eller hans eierskap i selskapet, sier Giskeødegård.

- Greit tidspunkt å selge seg ned på

- Vi har samarbeidet i nitten år, og er begge fornøyde med det vihar oppnådd i denne perioden. Vi ser fram til å fortsette vårtpartnerskap, men i en annen form i fremtiden, sier Trøim ogFredriksen i en felles uttalelse i mandagens børsmelding.

- Dette er en nedtrapping av hans rolle i Fredriksen-systemet. I utgangspunktet vil det ha ingen umiddelbar effekt for selskapets drift eller styre. Seadrill er også et av selskapene han fortsatt være involvert i, så jeg tror ikke man skal forvente de store endringene i styret heller på mellomlang sikt, sier analytiker Sondre Stormyr i Danske Bank.

Trøim ble ansatt i 1995, og har vært med på å utvikleFredriksen-systemet til å bli verdensledende innen shipping,offshore og lakseindustrien.

- Det man kan lese av meldingen er likevel at John Fredriksen reduserer sin posisjon. Selv om det er Trøim som er kjøper, kan det likevel sees som et signal på at Fredriksen synes det er et greit tidspunkt å selge seg ned på. Aksjen priser inn mer fremtidig verdiskapning enn den har gjort på lenge, i et riggmarked som er mer utfordrende, sier analytikeren.

Slik gjør Fredriksen-selskapene det på Oslo Børs tirsdag formiddag:

  • Marine Harvest - opp 0,20 prosent

  • Seadrill - ned 0,97 prosent

  • Northern Offshore - ned0,91 prosent

  • Deep Sea Supply - ned 0,91 prosent

  • Frontline - ned 0,61 prosent

  • Golden Ocean -ned 0,65 prosent

  • Archer - ned 2,42 prosent

Les også på DN.no:

Tesla inngår samarbeid med Panasonic

Deutsche Bank knuste forventningene

Vil tvinge trygdemottakere under 30 år til å stå opp  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.