- Slik jeg forstår det, er ikke Bermuda med på disse sanksjonene mot Russland. Men ettersom selskapet er børsnotert i USA, kan det by på en del problemer, sier seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved Russlandsavdelingen på Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Han mener omstendighetene rundt John Fredriksens kjøp av 150 rigger fra det russiske oljeselskapet Rosneft, er omhyggelig undersøkt i forkant.

- Jeg tror de sitter på en veldig god juridisk kompetanse som har undersøkt alt og gjort et grundig undersøkelsesarbeid. De må ha funnet et slags smutthull.

Tar sjanser

Får de i tillegg godt betalt, ser selskapet muligheter der andre nødvendigvis ikke ser det, mener Godzimirski.

- Det er helt vanlig at man tar høy risiko hvis man ser muligheter for å tjene mer penger. Dermed er du mer villig til å ta en juridisk risiko for å gjennomføre det.

- Risikerer selskapet å bli stoppet av andre jurister, for eksempel fra USA eller til og med Norge?

- Det er mulig at de kan få en slags reaksjon. Men blir man engasjert i en juridisk strid, noe som skjer relativt ofte, så ser vi jo at det kan slå begge veier.

Ikke juridisk norsk

Godzimirski mener handelen er del av Fredriksens forretningsstrategi.

- Det er først og fremst en del av deres forretningsstrategi. Man regner med at det er gunstig akkurat nå på dette markedet, fordi veldig mange andre vil sitte på gjerdet og avvente situasjonen. De kan nok ha sett på dette som et slags vindu, tror han.

John Fredriksen er født norsk, men «utvandret» til Kypros og besitter i dag et kypriotisk pass.

- At man er norsk av opprinnelse betyr ikke at man er det i juridisk forstand, påpeker Godzimirski.

LES OGSÅ: Mæland: Opp til Russland å få slutt på situasjonen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.