- Unge i dag bør seriøst vurdere håndverksfag. Dyktige håndverkere er og vil være en mangelvare. Akademikere blir det etter hvert for mange av, sier forvalter Jan Petter Sissener.

Selv skulle han gjerne visst om betydningen av å ta skole og utdannelse seriøst.

- Jeg surfet nok alt for meget, understreker Sissener.

I denne sommerserien forteller et knippe av Norges profilerte forretnings- og næringslivsmennesker om starten på voksenlivet og karrieren – hva har brakt dem dit de er i dag?

30 år i bransjen

Sissener begynte i 1986 å jobbe hos investeringsbanken Carnegie i London. Senere etablerte han deres kontor i Norge. Fra 1994 til 2002 var han ansatt som aksje- og meglersjef i Norge for Orkla Finans, som senere ble til Enskilda Securities, før han ble rekruttert til en lignende stilling hos Alfred Berg/ABN Amro Norge. 

Tidlig i 2003 fikk Sissener stillingen Nordic Head of Equities i samme selskap. I september 2005 ble han hentet til Kaupthing Norge som administrerende direktør, hvor han senere ble utnevnt til global aksjesjef. Sissener fikk imidlertid sparken fra toppjobben i Kaupthing i 2008. Ifølge ham selv var grunnen til det en strid om bonuser og uenighet om videre strategi for selskapet.

Etter å ha jobbet nesten 30 år i bransjen åpnet Sissener sitt eget verdipapirforetak Sissener AS i 2009. Han er selv eier av 100 prosent av aksjene i selskapet, etter at han nylig kjøpte ut tidligere partner Kjell-Magne Rystad.

Kioskekspeditør

Som ung brukte Sissener sommerene til å jobbe i vinkjelleren på Grand Hotel, der han bestilte og tok i mot vin. Samt fylte opp restaurantene og ordnet tomgodset.

Noen somre gikk til å ekspedere kunder i Narvesen-kiosker.

Hans første «ordentlige» jobb var som meglerassistent i E. H. Vestnes AS. Meglerhuset opererte i det såkalte gråmarkedet.

- Jeg var hans første ansatte og fikk være med på en fantastisk ekspansjon, sier Sissener.

Fikk ikke lån

Dette var ikke Sisseners eneste møte med gråmarkedet.

Etter studietilværelse på diverse hybler, var hans første leilighet en treroms i Hafrsfjordgate i Oslo. Den leide han gjennom sin kones onkel.

- Neste bolig var mitt barndomshjem som vi delvis arvet. Gjelden kostet den gangen 14 prosent og var finansiert i gråmarkedet. Lån fikk man jo ikke i banken den gangen uten å ha spart i mange år, understreker Sissener.

Sissener vokste opp på Slemdal, og det er også der han er bosatt nå.

Etter å ha jobbet noen år gikk noe opp for ham:

- Om det er den første oppvåkningen vet jeg ikke, men opplevelsen av at de mange av min ungdoms arbeidslivshelter fra næringsliv og politikk bare var vanlige mennesker med mange feil - de også, sier Sissener.

Tidligere artikler i denne serien:

Jens Ulltveit-Moe: Jens Ulltveit-Moe: - Jeg hadde en aha-opplevelse

Hilde Midthjell: - De var så redde for at jeg ikke skulle få det til. Jeg forsøkte å fortelle dem at det var mitt problem

Ståle Kyllingstad: Ståle Kyllingstad: - God motivasjon å vaske gryter og rydde i pornoblader

Bjørn Kjos: Bjørn Kjos: - Mulighetene ligger der (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNTV: - Erna er i trygge hender

– Erna er i trygge hender
Pilot og Bodø-ordfører Ole Henrik Hjartøy lover å ta godt vare på statsminister Erna Solberg når han tar henne med i eget småfly for å vise frem planene for ny by og ny flyplass i Bodø. Se generalprøven her.
01:40
Publisert: