Torsdag la administrerende direktør Bjørn Kjos i Norwegian frem selskapets resultat for årets andre kvartal.

Tallene bekreftet at flyselskapet vokser og Kjos kunne vise til et solid resultat.

-  Vi er fornøyd - spesielt fordi det er en forbedring på 600 millioner kroner fra fjorårets andre kvartal, sa Norwegian-sjefen til DN under presentasjonen.

Det er 22 år siden Kjos ble hentet inn for å bidra til at flyselskapet Busy Bee fikk et nytt liv etter konkursdøden. Lørdag fyller han 69 år, og kommer med følgende oppfordring til dagens unge:

- Mulighetene ligger der, du må bare tørre å gå for det.

Hentet inn

I denne sommerserien forteller et knippe av Norges mest profilerte næringslivsfolk om starten på voksenlivet og karrieren. Hva førte dem dit de er i dag?

Norwegian Air Shuttle ble opprettet i 1993 og overtok Busy Bees kontrakter etter konkursen. I 2002 tok Norwegian opp konkurransen mot SAS, med Kjos i spissen.

Siden har flyselskapet gått fra å ha seks flymaskiner til nå å satse stort på langdistanseruter i hele verden.

Det var riktignok tilfeldigheter som førte til at Kjos startet sitt eget flyselskap, forteller han. Den aller første jobb handlet om noe helt annet.

- Den første jobben var på «saga». Faren min drev sagbruk, forteller Kjos.

Kjos jobbet på «saga» hver sommer i ungdomsårene, på gården Kjos i Sokna hvor han vokste opp. Hans første «ordentlige» jobb skulle bli et steg på veien inn i flybransjen.

- Det var da jeg startet i forsvaret og begynte å fly, sier Kjos.

Søkte jobb i SAS

Han er utdannet ved Hærens Fallskjermsjegerskole og Luftforsvarets flygerutdanning. Kjos jobbet som jagerflypilot i 334-skavdronen.

- Det var en fantastisk jobb, sier han i dag.

Etter oppholdet i forsvaret, stod 69-åringen på venteliste for å bli pilot i SAS. Mens Kjos ventet, startet han på universitetet hvor han fullførte jusstudiet på tre år.

Kjos har både vært dommerfullmektig i Østfold, høyesterettsadvokat og partner i advokatkontoret Vogt & Wiik.

Norwegian-sjefen kan altså se tilbake på en innholdsrik karriere som sagergutt, jagerflypilot, høyesterettsadvokat, gründer og nå toppsjef og hovedeier i et av verdens største «lavprisflyselskaper».

Rådet til de som er unge i dag er klinkende klart:

- Gå for det du håper, tror på og drømmer om.

Les også:

- Arbeidsledige må tvinges til å flytte

Fondsfinans i minus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNTV: - Betyr veldig mye for Norwegian

- Betyr veldig mye for Norwegian
Bjørn Kjos og Norwegian kunne innkassere to priser under Paris Air Show.
01:07
Publisert: