- Det har vært en stor endring i nordmenns reisevaner, sier Lena Petersson, som er rådgiver for Apollo og reiseekspert.

- Før var vi lykkelige bare vi kom til sola. Nå har nordmenn blitt sofistikerte reisende. Vi nøyer oss ikke lenger med plaststol og «husets vin», men vil ha årgangsviner og komfort.

Nye tall fra reiselivsundersøkelsen Reisepuls 2016 fra Virke viser at tre av fire nordmenn planlegger sommerferie i år, og de fleste skal både til utlandet og på Norgesferie.

Men sammenlignet med forventningene i januar justerer vi ned pengebruken noe:

I gjennomsnitt har den norske husstanden et planlagt feriebudsjett på 39.400 kroner, noe som er 6.400 kroner mindre enn antatt ved årsskiftet.

- Forventningene til feriebudsjettet er lavere enn ved inngangen til 2016, men ligger over nivået for 2015. Urolige tider gjør oss litt mer forsiktige med pengebruken. Men selv om det samlede feriebudsjettet går noe ned, ser vi at reiselysten holder seg stabilt høy, sier Sverre McSeveny-Åril, direktør for Virke Reise Utland.

Stiller nye krav til kvalitet

De siste årene har den svake kronen styrket konkurranseposisjonen til norsk reiseliv. Ifjor økte utenlandsk turisme til Norge med 12 prosent. Norsk natur, spesielt fjord og fjell, tiltrekker seg reisende fra både inn- og utland.

- Mange flere nordmenn har også oppdaget Norge som feriemål. En hektisk hverdag gjør at vi stiller nye krav til kvalitet - uten at dette betyr at vi må bo på femstjerners hoteller, sier Line Endresen Normann, direktør for Virke Reise Norge.

- Vi setter mer pris på lokal mat, autentiske opplevelser og flott natur enn vi gjorde før. I stedet for å se en fjord eller et fjell, vil vi nå padle i fjorden og gå tur i fjellet. I stedet for å spørre: «Hvor reiste du?» spør vi nå etter ferien: «Hva gjorde du?» Vi er blitt kresne på en litt annerledes måte, sier Virke-direktøren.

Hun tror interessen for det nære og autentiske har en sammenheng med at verden er blitt mye mindre enn før:

- De reisemålene som ble opplevd som eksklusive for 10 år siden er ikke eksklusive på samme måte i dag. Det går fly overalt. Derfor har vi blitt mye mer opptatt av å bygge kvalitet rundt opplevelser. Det handler ikke bare om å se nye steder, sier hun.

Sol og strand er ikke lenger nok

Når kronen svekkes mot andre store valutaer, er det også mer interessant å tenke på ferie i sitt eget land, tror hun.

- Norge oppleves ikke lenger som et veldig dyrt ferieland, sier hun.

At nordmenn er kresne på en annen måte enn før, kan Lena Petersson bekrefte.

- Den ordinære charterturen er ikke lenger hva den var. Hos Apollo er det nå for eksempel veldig populært med cruise, blant annet i den kroatiske skjærgården med bare 18 lugarer ombord. Og selv om mange vil ha alt servert på et fat, kan man også skreddersy en reise basert på egne interesser og kvalitetskrav. Det er de fleksible pakkene hos Apollo som øker mest om dagen, sier hun til DN.

- Som å ha en H&M-topp og en jeans til 3.000

- Men selv om nordmenn er blitt mer kresne bruker vi ikke mer penger på ferie?

- Nei, og jeg vil ikke si at nordmenn er snobbete heller. Vi er faktisk umulige å putte i bås, siden vi gjerne sparer penger på å fly med Ryanair til London. Mens vi på neste tur vil bo på femstjerners hotell eller besøke en vingård i Piemonte. Vi gjør det som passer oss der og da, enten det er på luksus eller budsjett. Det ene utelukker ikke det andre, forteller hun.

- Vi reiser litt på samme måte som vi kler oss: Vi kan ha en topp fra Hennes & Mauritz, men går med jeans til 3.000 kroner...

Hvis man må kutte ned på noe, er det ofte storbyreisen som ryker, har reiseeksperten inntrykk av.

- Det er ikke så rart, for det går jo fort 20.000-25.000 kroner for to på en helg med shopping og alt. Da legger vi heller litt mer penger i sommerferien. Men det holder ikke bare med sol lenger. Vi må oppleve noe nytt også.

 

Les også: Økende ledighet og svak krone får oss til å snobbe ned på ferien

Utenlandsferien er blitt betydelig dyrere den siste uken  

 

Les også på DN.no:

Gransker tips om at DNBs Vipps-konsulenter arbeider 14-16 timer hver dag  

Linkedin-gründeren tjener 24 milliarder på salget til Microsoft

Dette er verdens beste restauranter  

Angriper Statoils makt dnPlus  (DN+)

Lån pengene dere trenger før britene stemmer om EU dnPlus (DN+)

Anbefalt av DNtv:

De beste taxfreekjøpene
Ut og reise i sommer? Her er de ti beste kjøpene på flyplassens taxfree.
05:26
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.