Arbeidsledigheten i Norge faller overraskende.

Det var 500 færre arbeidsledige i april, viser sesongjusterte tall fra Arbeids- og velferdsdirektoratet (Nav).

Ved utgangen av mars var det registrert 74.625 helt arbeidsledige, noe som tilsvarer 2,8 prosent av arbeidsstyrken. På forhånd var det ventet en ledighet på 2,9 prosent, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

- Påsken har spilt oss et lite puss her. Mye er nok påskerelatert, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til DN.

- Tallene er jo sesongkorrigert, men erfaringsmessig har det vist seg vanskelig å korrigere for bevegelige høytider. Jeg vil tro det er årsaken til at færre melder seg ledig nå, sier han.

Han mener veksten i norsk økonomi ikke er like god som dagens tall kan tyde på.

- Bildet av økonomien er ikke at veksten tar seg opp igjen, sier han.

Juel beskriver veksten i norsk økonomi som «middelmådig».

Norges Bank venter en arbeidsledighet på 3 prosent i 2014.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets. (Foto: Gunnar Blöndal)

- Det kan se ut som at det skal holde hardt, men de vurderer også fleksibiliteten i arbeidsmarkedet og det som går på presset i økonomien. Ledighetstallene er én av flere viktige indikatorer, sier Juel.

Summen av helt arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak falt med 1 500 personer, justert for sesongvariasjoner.

Justert for sesongvariasjoner er det nå 87.315 arbeidsledige, helt eller på tiltak, i Norge. På forhånd var det ventet 89.000, ifølge estimater fra TDN Finans.

- Nedgangen vi ser i april kan i hovedsak forklares ved at det er få som melder seg arbeidsledig i påsken. I år falt påsken i april, mens den i fjor falt i mars. Dette har ført til vesentlig færre nye ledige i april i år sammenlignet med i april i fjor, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad i Nav i en kommentar.

Venter høyere ledighet

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets skriver i en kommentar at tallene viser at norsk økonomi fortsatt har en relativt høy kapasitetsutnytting, trolig i nærheten av full kapasitetsutnytting.

«Vi venter høyere arbeidsledighet fremover, det samme gjør Norges Bank. Dagens tall får oss ikke til å endre vår oppfatning om dette», skriver Dørum.

Viktig indikator

Ledighetstallene fra Nav følges tett av Norges Bank. Tallene har relativt stor betydning for Norges Bank vurdering av utviklingen i norsk økonomi

«Norges Bank har ved gjentatte anledninger påpekt at den registrerte arbeidsledighetsraten gir løpende informasjon kapasitetsutnyttingen i norsk økonomi», skriver Handelsbanken Capital Markets mandag.

Stabil mars-ledighet

Ledigheten har lenge tikket svakt opp. I mars ble det registrert 200 flere ledige, en økning Nav den gang beskrev som stabil.  Ledighetsraten var på 2,9 prosent.

Nav har uttalt at ledigheten vil øke utover i 2014.

LES OGSÅ:

Økokrim-razzia hos TGS  

SAS-fly evakuert på Gardermoen

Nye tilbakeslag for kronen

Tyvfiskere tatt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.