Der blir det ingen krise i 2015, understreker Siv Jensen (Frp) atter en gang. Oljeprisras og utsikter om svakere økonomisk vekst til tross: Finansministeren står fast ved at statsbudsjettet er godt tilpasset dagens situasjon.

Dagens Næringsliv har i forbindelse med juleintervjuet bedt to sjeføkonomer vurdere jobben Jensen har gjort det siste året. Dommen er ganske forskjellig:

Mens Steinar Juel i Nordea Markets lander på treningskast tre, klinker Harald Magnus Andreassen i Swedbank til med en femmer.

«Dårlig håndtert»

Juel velger å starte med det han mener har vært positivt, nemlig nivået på oljepengebruken.

Målrettet press fra sentrale Frp-ere i regjering førte til at oljepengebruken i budsjettforslaget ble økt fra 2,8 prosent til tre prosent, skrev DN i høst. Fremdeles er det riktignok et stykke opp til fire prosent, som er grensen handlingsregelen setter, påpeker Juel.

- Hun har vært lojal overfor handlingsregelen. Bra, sier sjeføkonomen.

Mindre imponert er han over håndteringen av budsjettet.

- Jeg synes hele opplegget var fryktelig dårlig. En kjepphest for Frp - å fryse bensinavgiften - gjorde at de endte opp med et idiotisk opplegg med plastposeavgiften. Helt uforståelig og veldig dårlig håndverk, mener han.

Terningkast 3, der altså.

- Jeg vil ikke avsette henne, men jeg håper at hun har lært av dette og ikke gjør slike tabber igjen, sier han.

«Helt greit»

Mer positiv er Andreassen i Swedbank. Sjeføkonomen mener det ikke minst er bra at finansministeren har klart å holde hodet kaldt gjennom oljeprisfall og stadig flere og mer dystre prognoser om neste års investeringsnivå på sokkelen.

Samtidig mener han budsjettet kom dårlig ut, og at regjeringen «selvfølgelig skulle ha sørget for flertall på forhånd».

- Men det kan være like mye statsministerens ansvar, sier han.

Alt i alt, mener Andreassen at Jensen har gjort seg fortjent til terningkast fem.

- Riktignok var de første reaksjonene på skattereformen som ble lagt frem av Scheel-utvalget svake, men senere har regjeringen sagt at den er åpne for å diskutere alle elementer, sier han.

Tar grep

Overfor DN understreker Jensen at regjeringen gjør det som er nødvendig gitt dagens utvikling. Ikke minst er den i gang med grepene som skal gjøre landet mindre oljeavhengig, mener hun.

- Vi har både reformevne og -vilje, sier finansministeren.

Enkelte har tatt til orde for at det endelige statsbudsjettet har fått et tydelig Høyre-preg, men det tilbakeviser Jensen blankt i dag.

- Jeg er ikke enig i påstanden om at dette ikke er et Frp-budsjett. Her er det rekordbevilgninger til samferdsel og skatte- og avgiftsreduksjoner. Særlig det siste har Frp vært opptatt av i en årrekke. Det er også kraftig satsing på helse, for ikke å glemme justisbudsjettet, sier hun.

Dårlige målinger

Skal vi tro meningsmålene, er ikke befolkningen like overbevist om at den rette personen sitter på landets pengesekk.

Fra valgresultatet på 16,3 prosent fløt Frp rundt 14-tallet et år senere. Tre måneder senere - etter at forslaget til statsbudsjettet ble lagt frem - er snittet på meningsmålingene på 10-tallet, oppsummerer NTB.

Til nyhetstjenesten forklarer Jensen de nedslående målingene med opposisjonens svartmaling.

- Det har vært mye negativ oppmerksomhet. Det er ikke så rart at det slår ut i målinger, sier Frp-lederen til NTB og legger til:

- Ja, det er en beskjed til oss om at «vi er ikke fornøyd» – men det betyr også at vi har et potensial til å vokse igjen.

JULEINTERVJU. DN møtte finansminister Siv Jensen (Frp) på hennes  kontor like før jul. FOTO: Fredrik Bjerknes
JULEINTERVJU. DN møtte finansminister Siv Jensen (Frp) på hennes kontor like før jul. FOTO: Fredrik Bjerknes (Foto: Dagens Næringsliv)

Les også på DN.no i dag:
Dette blir helt avgjørende for norsk økonomi i 2015
Fremmed fugl (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.