Sentralbanksjefens årstale handler som ventet om oljenedtur og omstilling for norsk næringsliv.

Øystein Olsen snakker direkte til partene, når han torsdag kveld maner til moderasjon i de kommende lønnsoppgjørene:

- Etter mange år med en særskilt norsk lønnsvekst, må kostnadsnivået her hjemme igjen tilpasset nivået hos våre handelspartnere, understreker sentralbanksjefen i talen.

Varslet omstilling

Ifølge Olsen må en «nødvendig justering av kostnadsnivået» skje på to måter:

Gjennom lavere lønnsvekst enn i andre land - og ved svakere kronekurs.

 

I 2014 steg norske lønninger med 3,1 prosent i 2014, viser ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

- Det er behov for mer moderasjon i lønnsoppgjøret enn det vi har hatt bak oss, med en lønnsvekst i Norge som har vært klart høyere enn blant våre handelspartnere, sier Olsen til DN torsdag formiddag.

- Hva er et ønsket nivå?

- Dette er partenes ansvar og jeg har tillit til at de vil komme frem til et forsvarlig opplegg i lønnsoppgjøret, svarer sentralbanksjefen.

Kan ikke motsvares

Norges Bank har et hovedmål om å holde inflasjonen på 2,5 prosent. Ved svakere kronekurs stiger prisene på importerte varer, noe som løfter den samlede inflasjonen. Samtidig får tradisjonelle eksportbedrifter en konkurransefordel.

Skal husholdningenes kjøpekraft også økes, må lønningene stige i samme takt. Det er her advarselen til Øystein Olsen er klinkende klar:

- Gevinsten ved å ha en egen valuta forsvinner hvis den midlertidige økningen i inflasjonen som følger av kronesvekkelsen motsvares av økte lønnstillegg, sier han.

Lav oljepris

En nær halvering av oljeprisen siden i sommer har fremskyndet og forsterket en varslet nedgang i aktivitetsnivået på norsk sokkel, fastslår Olsen i torsdagens tale.

- Med lavere aktivitet og inntjening på sokkelen, må virksomheter som leverer til oljesektoren søke innpass i nye markeder. Et høyt kostnadsnivå kan gjøre jobben krevende, sier han.

I desember var oljeprisraset bakgrunnen for at sentralbanken kuttet i styringsrenten for første gang på neste to år. I årstalen understreker Olsen at vi nå må forberede oss på en lavere oljepris enn den vi har sett de siste årene.

- Det vil være uklokt å basere seg på at oljeprisen på nytt skal etablere seg på over 100 dollar fatet, sier han.

På Norges Bank sine nettsider kan du lese talen i sin helhet (NB. ekstern lenke)

Lavere normalnivå

I mandatet for pengepolitikken står det at Norges Bank blant annet skal sikre en stabil valutakurs. Fra midten av november til midten av desember ifjor svekket den importveide kronen seg med over ti prosent.

- Så lenge det er tillitt til at inflasjonen holder seg lav og stabil over tid, kan en markert svekkelse av kronekursen gå sammen med lav rente, sier Olsen i torsdagens tale.

Se video:

- Det var ekstremutslag
00:00
Publisert:

I forbindelse med fjorårets tale, anslo Olsen at et nytt «normalnivå» for rentene i pengemarkedet på fire prosent.

- Et normalt nivå på styringsrenten har beveget seg nedover ifølge våre analyser og vurderinger. I slike tider hvor rentene er på vei ned, og har vært det lenge, er det krevende å tallfeste dette presist. Det siste Norges Bank har sagt at dette er at det synes å være under fire prosent, sier Olsen til DN i dag.

I salen i Norges Bank og under den påfølgende middagen på Grand Hotel er de fremste representanter innen politikk, forvaltning, akademia og næringsliv presentert. DN følger saken fortløpende.

Les også:
49 hyttedager i året
Milliardsmell for Norwegian
Hellas' gjeldsdrama fortsetter

 

Dette er de viktigste punktene i årstalen
00:00
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.