Gjelden til norske husholdninger har vokst «langt» raskere enn inntektene, minner sentralbanksjef Øystein Olsen om i årstalen torsdag kveld (se faktaboks).

Nå frykter han for konsekvensene av et kraftig boligprisfall.

- Høye oljeinntekter og omfattende ringvirkninger fra oljesektoren har drevet opp boligpriser og husholdningenes gjeld. Baksiden av medaljen er en økonomi som har blitt gradvis med oljeavhengig og sårbare for endringer i oljeprisen og inntektene fra sokkelen, sier sentralbanksjefen.

Frykter betalingsproblemer

Dagens 30-åringer har i gjennomsnitt en gjeld som tilsvarer tre ganger deres disponible inntekt, påpeker sentralbanksjefen. Det er spesielt økt arbeidsledighet som følge av et tilbakeslag i økonomien som bekymrer han.

- Faller boligprisene samtidig, blir ubehaget større, understreker Olsen i talen.

 

Sentralbanksjefen viser til at et fall i boligprisene på 30 prosent kan bety at hver fjerde husholdning ender opp med en gjeld som overstiger boligens verdi. Et slikt scenario kan utløse en farlig dominoeffekt, advarer han.

- Dersom mange kutter i forbruket for å redusere gjelden, rammes hele økonomien, sier sentralbanksjefen og fortsetter:

- Det kan i sin tur gi bedriftene betalingsproblemer. Da risikerer vi at økte tap i bankene kan forsterke nedgangen.

Kostnadsutfordringer

Norges Bank anslår at omlag én av ni jobber i Norge - det vil si rundt 300.000 - knyttes opp til oljevirksomheten. I torsdagens tale sier Olsen at moderate lønnsoppgjør er nødvendig for å få ned et høyt kostnadsnivå i en omstillingsperiode.

- En økende del av denne aktiviteten er basert på leveranser til oljeutvinning i andre land. Det kan være en vei videre når investeringene hjemme trappes ned. Men faller oljeprisen samtidig, kan denne veien bli smalere, sier han.

En rød tråd i talen er riktignok at oljealderen ikke er helt slutt.

- Det er ikke slik at jeg har på meg veldig pessimistiske briller om dagen, sier Olsen til DN torsdag formiddag.

Tror på oppgang

Norges Bank forventer i dag ikke et fall i boligprisene, snarere tvert i mot, presiserer sentralbanksjefen.

- Vi mener boligprisene mest sannsynlig vil fortsette å stige fremover, men litt mer avdempet enn den perioden vi har bak oss. Dette blant annet i lys av litt mer moderat vekst i norsk økonomi, sier Olsen til DN.

- Samtidig er det viktig at de som låner penger og får smellen dersom boligprisene skulle falle må ta høyde for at boligprisene er usikre. Det kan komme et fall i boligprisene - om ikke så sterkt som 30 prosent, sier han.

På Norges Bank sine nettsider kan du lese talen i sin helhet (NB. ekstern lenke)

- Formidabel

Nordmenn i arbeid jobber færre timer, skriver DN i torsdagens utgave. I artikkelen sier toppsjef Trond-Morten Lindberg i BDO at han blir irritert når han ser at det er kø til hyttefjellet på torsdager(NB. krever innlogging).

Sentralbanksjefen viser i den sammenheng til en velstandsøkning som har vært «formidabel».

- Det er naturlig at når man blir mer velstående og har råd til det, tar man ut noe av velstandsøkningen i økt fritid, sier han.

SE VIDEO: Dette mener Olsen om nordmenns arbeidsvaner:

- Et tankekors
00:00
Publisert:
 

Les også:
49 hyttedager i året
Milliardsmell for Norwegian
Hellas' gjeldsdrama fortsetter

 

Dette er de viktigste punktene i årstalen
00:00
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.