Norges Bank besluttet i mars å holde styringsrenten uendret. Dette til stor overraskelse for markedet. Sentralbanksjef Øystein Olsen begrunnet beslutningen med at boligmarkedet hadde steget raskere enn sentralbankstyret var komfortabel med.

- Dette til tross for at Olsen kort tid i forveien hadde uttalt at boligprisene hadde utviklet seg om lag som ventet. Her skal vi ikke gjøre noe større poeng ut av dette enn bare å understreke at Norges Bank fører en nokså uklar kommunikasjon med markedet, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets i en rapport fra meglerhuset fredag morgen.

Skyver kuttet foran seg

Norges Bank «lovte» at det ville komme et rentekutt i juni under rentemøtet i mars, og la inn 50 prosent sannsynlighet for at kuttet kunne komme allerede i mai. Ifølge Gonsholt Hov kan Norges Bank nå få det travelt med å kutte renten.

- Beslutningen om å skyve rentekuttet ut i tid var naturlig nok mer haukaktig enn hva markedet hadde sett for seg, og dermed styrket kronen seg. Men samtidig, og dette visste Norges Bank, gikk ikke kronekursen like sterkt som hva den ville gjort dersom oljeprisen hadde vært oppe på tidligere høye nivåer, skriver seniorøkonomen.

Ifølge ham forsøker sentralbanken å utsette et nytt rentekutt så lenge som mulig.

- En skal ikke lese mye mellom linjene for å forstå at Norges Bank egentlig ikke har lyst til å kutte renten i det hele tatt, og dermed har sentralbanken utnyttet muligheten til å skyve kuttet foran seg så lenge som mulig, skriver Gonsholt Hov.

Betydelig styrket krone

Denne uken har imidlertid kronen styrket seg betydelig, som følge av at oljeprisen har steget. Les mer her: - Bevegelsene har skjedd veldig fort

- Dermed blir det nå vanskeligere for Norges Bank å fortsette å skyve rentekuttet foran seg med kronekursen som begrunnelse. Ettersom det nå også kommer en del signaler om at arbeidsmarkedet svekker seg raskere enn hva Norges Bank forventet, kan det være at Norges Bank får det litt mer travelt med å kutte renten, skriver Gonsholt Hov.

Handelsbanken Capital Markets anslår at Norges Bank kan se seg nødt til å kutte styringsrenten ytterligere allerede i mai. Likevel understreker Gonsholt Hov at denne prognosen er preget av usikkerhet.

- Det kan være at Norges Bank graver dypt i skuffen for å finne argumenter for å vente til juni med å kutte. Men utviklingstrekkene i det siste, som beskrevet overfor, har i hvert fall bidratt til økt sannsynlighet for at kuttet kan komme i mai, skriver han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på Dn.no:

Seadrill utsetter Russland-avtale igjen

Tidligere IMF-sjef pågrepet for bedrageri

Asia i dag: Neste medlem i billiondollarklubben