Boligprisene har steget 15 måneder på rad, viser bruktboligstatistikken til Eiendom Norge. Administrerende direktør Christian V. Dreyer har lenge vært opptatt av å understreke at et lavt utbud skaper prispress.

Nå har markedet i flere måneder gått og ventet på den såkalte «vårflommen» av boliger til salgs, påpeker meglertoppen. I dag ser Dreyer imidlertid at utviklingen skiller seg fra tidligere år.

- Mange boliger er på vei ut i markedet og tilbudssiden øker som den alltid gjør på denne tiden av året, sier Dreyer til DN.

- Samtidig er etterspørselen såpass sterk at mye tas unna veldig for. Vi er altså i gang med vårflomeffekten, men den blir nok ikke like sterk som tidligere år, mener han.

Moderat pris

Torsdag var Dreyer og resten av bransjen samlet i Son for «Boligdagene 2015», et arrangement i regi av Estate Media. Her var meglertoppens budskap klinkende klart:

-  Etterspørselen etter bolig er kanskje større enn den har vært noensinne, sa han.

- Med tanke på aktivitet og antall kjøpere er det norske boligmarkedet brennhett. Vi ligger nå på nesten 22.000 salg i første kvartal. Dette er «all time high» med god margin, sa Dreyer.

Likevel tror Eiendom Norge-sjefen på moderat prisutvikling fremover.

- Det går mot en utflating. Vi tror tilbudssiden kommer til å bedre seg, men dette vektes selvfølgelig av fremdeles lav boligbygging, befolkningsvekst og ikke minst lave renter, sier han.

Flere nye boliger

Torsdag var meglertoppen nok en gang opptatt av å peke på behovet for å bygge flere boliger, spesielt i Oslo og i Bergen. Det er derfor med glede at han merker seg at utviklingen går i riktig retning.

Salg og igangsetting av nye boliger ligger i dag godt over samme periode ifjor, viste nylig statistikk fra Boligprodusentenes forening.

- Etter årets tre første måneder i 2015 ser vi en økning i igangsettingen på 20 prosent, mens salget viser en vekst på 31 prosent sammenlignet med første kvartal i 2014, opplyste administrerende direktør Per Jæger i forrige uke.

Foreningen mener riktignok at det årlige boligbehovet er på 37.000 nye boliger. Og hit er det fremdeles et godt stykke igjen, understreker Jæger.

Venter avtakende vekst

Det å få fart på boligbyggingen er ikke gjort over natten, påpeker sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Til tross for mangelen på nok boliger, venter også meglerhuset at boligprisveksten vil avta utover året.

- På kort sikt vil det være etterspørselen som avgjør. Da er det to ting som trekker i hver sin vei, sier han og utdyper:

- På den ene siden er rentene lave og kommer til å forbli det lenge. Samtidig er det økt usikkerhet om norsk økonomi. Vi ser for oss stigende arbeidsledighet, spesielt på Vestlandet.

Sjefanalytikeren legger til at prisene allerede er på et høyt nivå.

- Det tilsier i seg selv at de ikke skal vokse like mye fremover, mener Bruce.

Les mer:

«Svært godt» nyboligsalg

SSB: Denne boligtypen har størst prisvekst  

Spar 1 million på 52 minutter

Her stiger boligprisene mer enn i Oslo

Boligprisoppgang for 15. måned på rad

- Svært positiv trend for boligsalget (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.