Sesongjustert nettotall for sammensatt konjunkturindikator for industrien falt fra -2 til -3 i første kvartal 2015.

Det går frem av Statistisk sentralbyrås (SSB) seneste konjunkturbarometer for industrien og bergverket, fremlagt tirsdag.

Hovedårsaken til avdempingen er redusert aktivitet hos produsenter av investeringsvarer, trekker SSB frem.

Anslagene for andre kvartal tyder på en nedgang i konjunkturforløpet til industrien.

Klar nedgang

Produsenter av investeringsvarer opplever en klar nedgang i produksjonen, noe som forklares særlig av et fall i aktivitetsnivået hos leverandører til olje- og gassektoren.

«Her var det en nedgang i produksjonen innenfor næringer som maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer og maskinreparasjon og -installasjon. Denne nedgangen for investeringsvarer bidrar til å dempe utviklingen for industrien samlet», heter det.

Det vises til at industrilederne melder om nedgang i samlet sysselsetting i første kvartal 2015.

«Nedgangen kommer hos produsenter av investeringsvarer og konsumvarer. Reduksjonen for investeringsvarer kan knyttes til lavere aktivitetsnivå hos leverandører til olje- og gassektoren, mens nedgangen for konsumvarer er mer relatert til sentralisering og automatisering i næringsmiddelindustrien. Produsenter av innsatsvarer har en oppgang i sysselsettingen og demper den samlede nedgangen i industrien», heter det.

Laveste nivå

Den samlede ordretilgangen i industrien gikk ned i første kvartal.

Nedgangen kommer fra produsenter av investeringsvarer hvor markedsforholdene svekket seg ytterligere i dette kvartalet.

Nedgangen i ordretilgangen var spesielt tydelig innenfor bygging av skip og oljeplattformer og maskinindustrien.

Den generelle bedømmelsen av utsiktene for andre kvartal 2015 er negative og på sitt laveste nivå siden andre kvartal 2009.

«Vedtatte investeringsplaner nedjusteres, og det ventes at både sysselsetting og ordrebeholdning vil falle. Den ventede utviklingen påvirkes spesielt av at produsenter av investeringsvarer gir en svak bedømmelse av utsiktene i andre kvartal. Dette henger dels sammen med at det er anslått fall i investeringene i olje- og gassvirksomheten i 2015. Produsenter av innsatsvarer og konsumvarer er mer optimistiske til fremtiden, men det anslås at sysselsettingen vil falle», heter det.

Gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad i industrien beregnes til 78,7 prosent ved utgangen av første kvartal 2015. Dette er det laveste nivået som er registrert siden tredje kvartal i 2010.

 

Les også: Audi har produsert nytt drivstoff av luft og vann

Snubletråd for Putin

Asia i dag: Kina kjøper gull i det skjulte

Mesterkokk i vinproblemer(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.