Danske Bank Markets mener at kronens svekkelse mot euro kan være nær et toppnivå, blant annet fordi et rentekutt på 25 basispunkter i juni nå synes å være fullt ut priset inn.

Kronesvekkelsen mandag ble ifølge bankens markedsrapport drevet av flere faktorer:

  • En svak produksjons-PMI bekreftet at oppgangen i april var drevet av en vanlig påskeeffekt.
  • Husholdningenes gjeldsvekst ble redusert, noe som gir en viss lettelse for Norges Bank, ettersom dette tidligere har vært en viktig faktor for sentralbanksjef Øystein Olsen.
  • Rentespreadene ble redusert.
  • Valutakrysset EUR/NOK brøt flere viktige tekniske motstandsnivåer.

«Det betydelige utslaget etterlater seg spørsmålet om hvor EUR/NOK går videre. Våre kortsiktige regresjonsmodeller tyder på at oppsidepotensialet er begrenset, ut fra et 'fair value'-estimat på 8,68», heter det i rapporten fra Danske Bank Markets.

- Lykke til!

Bankens analytikere fremholder at neste viktige hendelse vil være Norges Banks regionundersøkelse fredag, som ventes å indikere svakere vekst fremover, og å underbygge forventningene om et rentekutt på 25 basispunkter 18. juni.

DNB Markets skriver i sin morgenrapport at øvrige hensyn er underordnede i Riksbankens jakt på høyere svensk prisvekst - nå er det «rentefyrt hålligång» som gjelder, med et forventet kutt i reporenten til -0,50 prosent allerede på første ordinære rentemøte 2. juli.

«I morgen slipper Riksbanken sin halvårlige rapport om den finansielle stabiliteten, og sentralbanken har kunngjort at hovedtemaet nettopp blir risikoen knyttet til husholdningenes låneopptak (…) Uro til tross, lite annet tyder på at Riksbanken vil ønske å stramme til for å bremse lavrentefesten med det første. I så fall skal svenske boligpriser og gjeld videre opp. Lykke til med nachspielet», heter det i rapporten.

Hellas i sentrum

Danske Bank Markets sier at de greske gjeldsforhandlingene fortsatt står i sentrum i finansmarkedene.

Den tyske forbundskansleren Angela Merkels kontor erklærte mandag kveld at lederne for EU, ESB, IMF samt Frankrike og Tyskland «avtalte at arbeidet nå må videreføres med økt intensitet».

Topplederne erklærte også at de har hatt tett kontakt de seneste dagene, og at dette vil fortsette de kommende dagene, både med hverandre, og «naturligvis også med den greske regjeringen».

Kronen er tirsdag morgen om lag uendret mot euro, på 8,6904, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs mandag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom styrket med rundt to og en halv øre til 7,9472.

Euro er i morgentimene marginalt styrket mot dollar til 1,0936 dollar, etter å ha sluttet på 1,0927 dollar mandag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet mandag på 1,482 prosent, mot 1,488 prosent fredag.

 

Les også: Frykter en «perfekt storm»

Espresso House selges - nye eiere vil danke ut Starbucks

Svenskene stanser hurtigtog mellom Stockholm og Oslo

Slik rammer oljesmellen: - Skal godt gjøres ikke å merke nedturen i dag(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.