Kjerneinflasjonen var noe sterkere enn økonomene ventet i mai. Dette endrer imidlertid ikke forventningene om et rentekutt fra Norges Bank neste uke.

- Dette understøtter vår prognose om at Norges Bank vil kutte renten med 0,25 prosentpoeng torsdag neste uke. I tillegg tror vi sentralbanken i sin rentebane ikke bare vil beholde, men øke sannsynligheten for et nytt rentekutt, skriver sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets i en oppdatering onsdag.

Kjerneinflasjonen var på 2,4 prosent i mai, opp fra 2,1 prosent i april. Inflasjonen ble trukket opp av spesielt to komponenter:

  • Mat og drikke (+ 1,8 prosent fra april til mai)
  • Flyreiser (+ 19,9 prosent fra april til mai)

- Sistnevnte er en notorisk volatil komponent. Derfor ser vi ikke bort i fra at mai-oppgangen vil bli reversert neste måned eller senere, skriver Syed.

- Mer substans finner vi derimot i prisoppgangen i mat og drikke, som altså er høy andre måned på rad. Vi har en mistanke om at dette kan være drevet av at etterspørselen går fra mer varige goder, som gjerne ligger i et høyere prissegment, til mat og drikke ,som gjerne ligger i en lavere prissegment, skriver sjeføkonomen.

Han mener dette kan være et direkte resultat av den oljedrevne oppgangen i arbeidsledigheten og nedgangen i lønnsveksten.

- «Trøstespising», for å si det litt flåsete. Denne mistanken støttes også av detaljomsetningstallene, som sist måned viste en ganske så sterk handel i nettopp dagligvarebutikker, skriver Syed.

Tror på ytterligere et kutt

SEB og Nordea Markets venter også ytterligere ett kutt i styringsrenten i løpet av 2015.

-Det var ikke uventet at den underliggende inflasjonen ville stige noe fra forrige måned blant annet fordi prisene på flyreiser trakk ned april. Økningen får ingen effekt for Norges Bank, som vil kutte renten neste uke. Inflasjonen er fortsatt på nedsiden i forhold til Norges Banks estimater, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til TDN Finans.

Bruce forklarer økningen med at prisene innen luftfart steg en del i mai samtidig som matvareprisene steg på linje med forrige måned.

Bruce får støtte i analysen av sjeføkonom Stein Bruun i SEB, som også er sikker på kutt neste uke.

-Det blir rentekutt 18. juni uansett. Norges Bank har ikke lagt så stor vekt på inflasjonen den seneste tiden, noe de viste i desember da de kuttet til tross for at inflasjonen var over deres estimater, sier Bruun.

Bruun venter at Norges Bank vil legge frem en duete rentebane for å holde kronen svak.

-Det å signalisere uendret rente i rentebanen nå vil føre til en kronestyrkelse, så vi venter at banen vil være rimelig duete, sier han.

Bruce og Bruun venter ytterligere ett kutt i løpet av året.

-Vi venter ett rentekutt til i år. Det har ikke så mye med inflasjonen å gjøre, vi tror den vil holde seg oppe i år. Det skyldes at vi venter at bildet for norsk økonomi blir svakere neste år. Dersom ikke Norges Bank kutter renten mer vil også kronen styrke seg for mye, sier Bruce.

Bruce venter at inflasjonen vil falle neste år og at dette vil fjerne den positive effekten den svake kronen har på de andre økonomiske indikatorene.

Les også:

Prisene øker mer enn ventet

- Den enes død, den andres brød

Nordmenn blir rundlurt av feriehus-svindlere

Se DNtv: Ørjan Johannesens torsk steg for steg

Ørjan Johannessens torsk steg for steg
Bocuse d'Or-vinner Ørjan Johannessen viser hvordan du lager skinnstekt torsk.
03:15
Publisert:
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.