Norske konsumpriser steg kraftig - og mer enn ventet - i juni.

I forrige måned var veksten på 2,6 prosent på årsbasis, opp 0,5 prosentpoeng fra mai, viser konsumprisindeksen fra SSB fredag. Til sammenligning var det ventet en vekst på 2,0 prosent, ifølge estimater som TDN Finans har hentet inn.

Kjerneinflasjonen (KPIJAE) økte med 3,2 prosent på årsbasis, opp 0,8 prosentpoeng fra mai. Veksten i kjerneinflasjonen var ventet til 2,4 prosent.

- Dette er klart sterkere enn ventet, en kraftig økning, sier makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets til DN.

Kronen styrker seg på det overraskende tallet. Før SSB publiserte tallene kostet én euro 8,95 kroner. Like etterpå er prisen omtrent 8,90 kroner.

Følg utviklingen på DNs børs- og markedssider

Dyrere mat

Konsumprisindeksen viser prisutviklingen for varer og tjenester etterspurt av private husholdninger.

Økte priser på flybilletter, drivstoff og matvarer bidro mest til oppgangen i juni, skriver SSB i fredagens pressemelding. Lavere elektrisitetspriser trakk motsatt vei, opplyser byrået.

Matvareprisene steg 1 prosent fra mai til juni i år, mens de falt 0,5 prosent i samme periode i fjor.

Prisene på flyreiser steg drøye 18 prosent den siste måneden. Samme periode ifjor falt prisene på flyreiser med nærmere 7 prosent. TDN Finans understreker at utviklingen må sees i sammenheng med perioden for måling av billettprisene.

Prisene på drivstoff og smøremidler hadde noe av den samme prisutviklingen, skriver SSB da de steg nærmere 5 prosent i juni. Prisene gikk noe ned fra mai til juni i fjor.

- Taler ikke for rentekutt

Hov viser til at inflasjonen nå ligger over Norges Banks mål om 2,5 prosent.

- Dette er en inflasjon som ligger godt over det Norges Bank har ventet og jeg tror ikke det blir reversert av neste måned, sier økonomen.

Han tror sentralbanken nå vil måtte vurdere nøye om den kutter renten i september.

- Frem til nå har man tenkt at det virker ganske greit å anslå et rentekutt i september. Men disse tallene taler isolert sett ikke for et rentekutt. Vi er usikre på om vi skal holde på den prognosen, eller ikke, mener han.

- Midlertidig

Også analytikerne i DNB Markets beskriver tallene som «overraskende». Samtidig tror de ikke Norges Bank vil endre sine planer om rentekutt,

- Den sterke økningen i matvareprisene vil neppe bli reversert raskt, men trolig dø ut over tid. Kroneeffekten er svært tydelig, men løftet dette gir til inflasjonen er midlertidig, skriver analytikerne i en oppdaterting.

- Norges Banks rentekuttplaner blir neppe avlyst på grunn av dette, fordi de mellomlangsiktige inflasjonsutsiktene er svake. Om prisveksten holder seg høy frem mot september er det grunn til å tro at Norges Bank vil skyve rentekuttet lenger ut i tid. Vi venter et kutt til 0,75 prosent i november, skriver de.

Se video: Her er DNB-sjefens beste sparetips

Her er Dnb-sjefens beste sparetips
Og slik har Rune Bjerke plassert sparepengene sine selv.
01:13
Publisert:
 

Les også:
Asia i dag: Børsrally underveis i Kina
Innkalt til avhør om rigg
Tekno-smell for Reitan: Taper millioner på butikk-fiasko (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.