Torsdagen la Norges Bank sin kvartalsvise forventningsundersøkelse om inflasjons-, lønns-, valutakurs- og renteutviklingen.

- Undersøkelsen fester inntrykket av at partene i arbeidslivet forbereder seg på fortsatt magre lønnsår, slår seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets fast.

Hun merker seg også at andelen nordmenn som venter uendret rente eller nedgang i rentene sine er gått opp siden forrige undersøkelse.

- Halvparten av de spurte forventer uendret rente, mens 26 prosent forventer at renten faller, påpeker økonomen.

- Beskjeden reallønnsutvikling

Undersøkelsen, som utføres av Epinion, gjennomføres blant økonomer i finansnæringen og akademia, partene i arbeidslivet, næringslivsledere og husholdninger.

Den ferske rapporten viser at partene i arbeidslivet i tredje kvartal forventet en lønnsvekst på 2,8 prosent i år, uendret fra andre kvartal.

Samtidig forventer de en prisstigning om 12 måneder på 2,3 prosent. Dette er rundt målet til Norges Bank om en inflasjon på 2,5 prosent, påpeker Haugland.

- Partene tror med andre ord på en ganske beskjeden reallønnsutvikling - og klart under normalen som vi har opplevd siden midten av 1990-tallet, sier økonomen.

Hun legger til at DNB Markets ikke venter like høy inflasjon som partene i arbeidslivet, noe som kan bety enda svakere reallønnsutvikling.

På linje

Partenes forventninger er på linje med de andre spurte i undersøkelsen.

Økonomene  forventer en årrslønnsvekst for 2015 på 2,7 prosent, uendret fra forrige kvartal. De venter samtidig en prisstigning på 2,3 om 12 måneder, opp 0,2 prosentpoeng fra forrige kvartal,

Næringslivslederne venter en lønnsvekst i egen bedrift for inneværende år på 2,5 prosent, opp 0,1 prosent poeng fra forrige kvartal. Prisstingningen er ventet til 2,2 prosent, opp 0,1 prosentpoeng.

Forventet lønns- og pensjonsutvikling de neste 12 månedene blant husholdningene er på 1,8 prosent, opp 0,1 prosentpoeng fra forrige kvartal. De venter en prisstigning på 2,8 prosent, ned 0,2 prosentpoeng fra forrige kvartal.

- For Norges Bank er det veldig viktig at det ikke brer seg en oppatning om at inflasjonsmålet ikke blir nådd. Så dette er en viktig avsjekk, sier Haugland om undersøkelsen.

Les også: Emilie Stordalen (23): – Ingenting slår tipsene fra pappa

Se DNtv: Kongekrabber på hotell

Landkrabber
I innlandet en halvtime fra Gardermoen flyplass skal Norway King Crab sende levende kongekrabber til hele verden.
01:52
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.