Konsumprisindeksen (kpi) økte med 2,8 prosent fra november ifjor til november i år, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). På månedsbasis var kpi opp 0,4 prosent.

Norsk kjerneinflasjon (kpi-jae) viste en oppgang på 0,2 prosent fra midten av oktober til midten av november.

Kjerneinflasjonen viste en oppgang på 3,1 prosent på årsbasis.

På forhånd var kjerneinflasjonen ventet opp 3,0 prosent på årsbasis, ifølge Bloombergs estimater.

Kronen styrkes på tallene. Tidligere torsdag måtte du ut med 9,54 kroner for en euro, mens du nå får en euro for 9,45 kroner.

Klesprisene opp

Hovedårsaken til den månedlige oppgangen i konsumprisindeksen var at prisene på elektrisitet steg med 4,8 prosent, opplyser SSB. Det er fjerde måneden på rad med oppgang i elektrisitetprisene.

Matvareprisene steg 0,7 prosent fra oktober til november. Størst økning hadde kjøttvarer, frukt og andre matvarer. For brød og kornprodukter, fisk, samt grønnsaker, var det prisnedgang sist måned.

Prisene på klær steg for fjerde måned på rad. Fra oktober til november var klesprisene oopp 1,2 prosent.

I motsatt retning trakk prisene på flybilletter, som falt 10,8 prosent fra oktober til november.

Økt pris på matvarer

Ser vi tilbake på det siste året har matvarer økt betydelig i pris, og er den viktigste bidragsyteren til oppgangen.

Matvareprisene steg 3,5 prosent fra november i fjor til november i år, og de fleste undergruppene har økt i pris siste år. Kraftigst har prisoppgangen vært for frukt og grønnsaker. Prisene på alkoholfrie drikkevarer viste en økning på 5,5 prosent i samme periode, opplyser SSB.

Også prisene på møbler, innrednings- og dekorasjonsartikler som økte 7,7 prosent samt prisene på restauranttjenester og klær som steg henholdsvis 3,2 og 3,0 prosent i perioden, har bidratt til oppgangen på årsbasis.

Tror på svakere prisvekst

DNB Markets peker på at svekkelsen av kronen er en viktig årsak til at inflasjonen holder seg så høy.

- Den bidrar særlig til at importert inflasjon har kommet høyt opp, men også innenlands inflasjon er påvirket gjennom høy grad av importinnhold i en del innenlandske varer og at det har blitt rom for å legge på prisene på produkter som konkurrerer med produkter fra utlandet, skriver meglerhuset i en oppdatering.

DNB Markets mener ikke torsdagens tall vil påvirke Norges Bank, og holder en knapp på at det blir rentekutt i neste uke.

Økonomene i SEB tror den norske inflasjonstakten vil svekkes fremover, og at dette kan tvinge Norges Bank til å kutte renten ytterligere.

- Svak/stillestående konjunktur kommende kvartal samt lave lønnsøkninger presser tilbake inflasjonen fremover. Spørsmålet er om Norges Bank i neste uke fokuserer på kronekursen (ingen senkning) eller på oljeprisfallet (senkning), skriver meglerhuset i sin morgenrapport.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Bellona vil farge Tunisias ørken grønn

Asia i dag: - Her lukter det svidd gummi

Danske LO i Uber-dialog

Se DNTV: Slik lykkes du som gründer

Hvordan lykkes som gründer?
Her er gasellenes beste tips.
01:10
Publisert: