Veksten i norsk fastlandsøkonomi var på 0,1 prosent i fjorårets siste kvartal sammenlignet med kvartalet før, viser tall fra Statistisk sentralbyrå tirsdag.

På forhånd var det ventet en vekst på 0,1 prosent i fjerde kvartal, ifølge anslag som TDN Finans har hentet inn blant syv økonomer. Laveste anslag var nullvekst, mens høyeste anslag var en vekst på 0,2 prosent.

I tredje kvartal var det nullvekst sammenlignet sammenlignet med kvartalet før, ifølge reviderte tall offentliggjort tirsdag. Opprinnelig rapporterte SSB en vekst på 0,2 prosent i tredje kvartal.

For hele 2015 økte fastlands-bnp med 1,0 prosent sammenlignet med året før, melder SSB. Dette er den svakeste veksten i norsk fastlandsøkonomi siden 2009.

 

Store utslag i samlet bnp

Fastlands-bnp måler all innenlandsk produksjonsaktivitet utenom oljevirksomheten og utenriks sjøfart. Samlet bnp, som altså inkluderer olje og sjøfart, økte med 1,6 prosent ifjor.

I fjerde kvartal falt imidlertid samlet bnp med 1,2 prosent etter en kraftig oppgang på 1,6 prosent kvartalet før.

Oljevirksomheten og utenriks sjøfart falt med 5,6 prosent i kvartalet etter en oppgang på 7,8 prosent kvartalet før.

 

Økt konsum

Konsumet i husholdningene tok seg opp igjen i fjerde kvartal med en vekst på 0,6 prosent etter moderat vekst på 0,2 prosent kvartalet før. Tjenestekonsumet trakk opp, mens varekonsumet var uendret fra tredje til fjerde kvartal.

På årsbasis økte husholdningenes konsum med to prosent ifjor etter en vekst på 1,7 prosent året før.

Konsumet i offentlig forvaltning økte med 0,3 prosent i fjerde kvartal og med 1,8 prosent på årsbasis i 2015. I 2014 var veksten 2,9 prosent.

 

Markert fall i næringsinvesteringene

Oljeinvesteringene falt med 14,7 prosent på årsbasis ifjor etter et fall på litt mindre enn tre prosent i 2014.

Industriinvesteringene falt med ni prosent i 2015, mens de økte med 5,5 prosent året før.

Investerinsveksten i offentlig forvaltning var på 3,2 prosent ifjor. Året før var veksten syv prosent.

Husholdningenes boliginvesteringer økte med 1,6 prosent i 2015 sammenlignet med året før.

 

Oppgang for tradisjonell vareeksport

Samlet for året økte eksporten av tradisjonelle varer med 5,5 prosent fra 2014 til 2015. I fjerde kvartal var oppgangen på 2,6 prosent sammenlignet med kvartalet før.

Sterk nedgang i eksporten av gass, førte sammen med en nedgang i tjenesteeksporten, til en nedgang i totalt eksportvolum på 2,9 prosent i fjerde kvartal. I hele 2015 økte samlet eksport med 2,3 prosent, som er på linje med 2014.

Importen av tradisjonelle varer økte med 0,6 prosent i 2015 etter en oppgang på 1,5 prosent i 2014. I fjerde kvartal økte importen med 3,9 prosent etter nedgang de to foregående kvartalene, opplyser SSB.

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Johan H. Andresen:  - Gode prosjekter får finansiering

- Har voksne folk tatt risikoen, må de betale

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Bli med inn i Karis Gründerhub i London

Bli med in i Karis Gründerhub i London
Kari Bech-Moen sa opp lederjobben i Telenor, flyttet med mann og barn til London og ble gründer,
00:48
Publisert: