Kronen styrket seg mot både euro og dollar natt til onsdag.

For to uker siden ble euroen notert til rundt 9,25 kroner, mens den fredag ble notert til under ni kroner. I skrivende stund er kursen 8,94.

Oljeprisoppgang bidrar til utviklingen, påpekte Nordea Markets i sin morgenrapport tirsdag.

Oljeprisene stiger onsdag morgen, etter at bransjeorganisasjonen American Petroleum Institute (API) tirsdag kveld rapporterte et lagerfall på 7,6 millioner fat i løpet av uken frem til 30. september, skriver TDN Finans.

Følg kronekursen i DN Investor

Avviser rentekutt

Kronen er nå sterkere enn det Norges Bank har sett for seg, skrev Nordea Markets i rapporten.

- Med kronestyrkelsen gjennom de siste to ukene har I-44 (måler kronekursen mot 44 av Norges viktigste handelspartnere red. anm) kommet ned til 101,2. Det er neste 3,5 prosent sterkere enn Norges Banks anslag for fjerde kvartal, skrev meglerhuset.

- Sentralbanken hadde nok gjerne sett at kronesvakheten vedvarte, men kronen skal trolig gå enda sterkere før de får panikk på bankplassen. Kronestyrkelsen kommer blant annet som følge av høyere oljepris, i tillegg viser andre indikatorer at det er brukbar fart i norsk økonomi. Ledigheten utvikler seg i riktig retning og det er høy temperatur i boligmarkedet. Sett i et historisk perspektiv er vel også kronen å karakteriseres som svak også på dagens nivåer. Et rentekutt i desember virker dermed fortsatt å være et stykke unna, het det.

Tempoet overrasker

Danske Bank Markets er overrasket over tempoet i den norske kronens kursoppgang mot euro, som allerede har overtruffet bankens langsiktige tradingstrategi, skrev DN tirsdag.

I en morgenrapport fremholdt meglerhuset at det lenge har hatt et strategisk positivt syn på kronen, men at økonomene ikke hadde forutsett denne hurtige kursoppgangen.

Her pekte Danske Bank Markets på to drivere bak bevegelsen den siste tiden:

**Norges Bank overrasket markedet ved å innta en nøytral holdning på rentemøtet 22. september. Sentralbanken lot styringsrenten ligge på 0,5 prosent, samtidig som den signaliserte at renten trolig ikke blir kuttet og blir liggende på dagens nivå en god stund fremover.

**Oljeprisen har steget med 5 dollar per fat på spekulasjoner om at oljekartellet Opec før utgangen av året vil inngå en avtale om produksjonskutt.

Bekymrer industrien

En styrket norsk krone bekymrer eksportindustrien.

- For oss vil en kronekurs som holder seg over ni for én euro være en mulighet til å ekspandere. Men hvis den styrkes til under ni igjen så vil den ganske umiddelbart ha påvirkning på lønnsomheten og evnen til å investere, sa administrerende direktør Svein Terje Strandlie i Benteler Aluminium på Raufoss til DN i slutten av september.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om granskningsindustrien. Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller hvordan han går frem og avslører hvor ubehagelig det blir når man pirker borti selskapenes dypeste hemmeligheter.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.

Anbefalt av DNtv:

Denne elbilen kommer snart på veiene
Mercedes lager et eget undermerke for elbil, og starter med en elektrisk suv.
01:42
Publisert:

- Jensen legger frem et litt strammere budsjett enn ventet
DNs kommentator Bård Bjerkholt kommenterer det kommende statsbudsjettet.
03:32
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.