Danske Bank Markets er overrasket over tempoet i den norske kronens kursoppgang mot euro, som allerede har overtruffet bankens langsiktige tradingstrategi.

Det fremgår av meglerhusets morgenrapport tirsdag, som også fastslår at kronen nå er inne i «ukjent terreng fra et teknisk synspunkt».

For to uker siden ble euroen notert til rundt 9,25 kroner, mens den fredag ble notert til under ni kroner. I skrivende stund er kursen 8,92.

Følg kronekursen i DN Investor

Danske Bank Markets peker på to drivere bak bevegelsen den siste tiden:

**Norges Bank overrasket markedet ved å innta en nøytral holdning på rentemøtet 22. september. Sentralbanken lot styringsrenten ligge på 0,5 prosent, samtidig som den signaliserte at renten trolig ikke blir kuttet og blir liggende på dagens nivå en god stund fremover.

**Oljeprisen har steget med 5 dollar per fat på spekulasjoner om at oljekartellet Opec før utgangen av året vil inngå en avtale om produksjonskutt.

- Lettere sagt enn gjort

Danske Bank fremholder at den lenge har hatt et strategisk positivt syn på kronen, men at bankens økonomer ikke hadde forutsett denne hurtige kursoppgangen.

Oljemarkedene har vært preget av optimisme etter Opec-avtalen i forrige uke. Organisasjonen ble i forrige uke enige om et oljeproduksjonsmål på 32,5 til 33,0 millioner fat per dag.

Oljeprisene var tirsdag morgen litt lavere, etter å ha sluttet på sine høyeste nivåer på henholdsvis seks uker og tre måneder på oljebørsene i London og New York mandag.

Danske Bank viser i sin morgenrapport til at detaljene i et produksjonskutt vil fortsatt måtte utarbeides før det offisielle Opec-møtet 30. november.

- Vi tror fortsatt at det vil være lettere sagt enn gjort, å oppnå målet. Vi kan meget vel se oljeprisene eliminere den seneste ukens oppgang senere i fjerde kvartal, heter det i morgenrapporten.

Følg oljeprisen på DN Investor

- Norske faktorer

Kronen har i løpet av de siste månedene blitt betydelig styrket mot flere valutaer.

- Det er norske faktorer som har bidratt til en sterkere krone, det handler om høy inflasjon, Norges Bank, Opec og norske nøkkeltall, sa valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets til DN før helgen.

Samtidig viste analytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets til at det har blitt betydelig billigere for nordmenn å reise til Storbritannia og Sverige.

- Pundet har gått en del. Det startet først og fremst på forsommeren. Brexit-avgjørelsen hadde ganske mye å si for svekkelsen av pundet. Siden starten av juni har pundet blitt 13 prosent billigere mot kronen. Siden juli har det blitt syv prosent billigere. Det er ganske mye, sa sjefanalytikeren.

Tirsdag formiddag nådde det britiske pundet sitt lavest nivå mot dollar på 31 år.

Bekymrer industrien

En styrket norsk krone bekymrer eksportindustrien.

- For oss vil en kronekurs som holder seg over ni for én euro være en mulighet til å ekspandere. Men hvis den styrkes til under ni igjen så vil den ganske umiddelbart ha påvirkning på lønnsomheten og evnen til å investere, sa administrerende direktør Svein Terje Strandlie i Benteler Aluminium på Raufoss til DN i slutten av september.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

More is more
Mercedes fjerner taket på superbilen AMG GT, og trimmer den samtidig.
00:52
Publisert:

Sjekk den nye, spreke suven fra BMW
BMW fyller x-rekken med ny modell.
00:55
Publisert: