På pressekonferansen etter beskjeden om Terras tap av konsesjon og påfølgende konkurs, kom det frem at dette vil føre til at Citigroup vil tvangsselge kommunenens andeler i de amerikanske kommunefondene.

Hvis kommunene skal unngå tvangssalg må de komme opp med 150-160 millioner kroner i løpet av noen timer. Kommunenes advokater og rådgiverne i Pareto er nå i møter for å diskutere kommunenes neste trekk.



Den store hodepinen nå er at kommunene kan komme til å tape 350 millioner kroner på investeringen i de amerikanske kommunefondene, fordi de andelene da selges for dagens verdi.

Kommunene har ikke lengre noen å holde ansvarlig for tapene, etter at Terra Securities begjærer seg selv konkurs. Med Kredittilsynets vedtak om å kalle tilbake konsesjonene til Terra Securities og begjæringen om oppbud, er grunnlaget for virksomheten til meglerhuset borte.

- Ingen å holde rettslig ansvarlig

For flere av kommunene kan så store tap føre til at de må settes under offentlig administrasjon. I prinsippet er dette en konkurs, men siden en kommune ikke kan gå konkurs blir de satt under offentlig administrasjon.

DN.no følger kommunenes utvikling.

Ikke alle rammes
Men det er kun de fire nordlandske kommunenes obligasjoner som tvangsselges. De fire vestlandskommunene Bremanger, Haugesund, Vik og Kvinesdaler i en annen situasjon.

- De er ikke gjenstand for tvangssalg, de sitter fortsatt som innehavere av amerikanske obligasjoner. De får gjøre sine egne vurderinger, sier advokat Knut Bergo som representerer Terra.

Problemet med de fire nordlandske kommunene er at det var andre obligasjoner som var stilt som sikkerhet for disse obligasjonene. Med verdifallet er det inntrådt en situasjon der Citibank kan tvangsselge obligasjonene. Det er en forsikringsdekning i Terra Gruppen på 50 millioner kroner. På spørsmål om kommunene får dekket noe av boet svarer Bergo:

- Det er for tidlig å si, men erf#229er er at ved konkurs i finansselskaper smuldrer verdiene bort.

Les også: Ber sparebankene dekke tap

Vanskelig å unngå
I følge Terra-ledelsen kan tapene bli enda større. På direkte spørsmål om kommunene kan unngå tvangssalg svarer Terra-ledelsen at de vurderer mulighetene for å være veldig små.

Men selv om Terra Securities forsvinner fra jordens overflate vil Terra Gruppen bestå. Men de anser seg ikke som ansvarlig for kommunenes tap.

Kredittilsynet har ingen andre henvisninger til misligheter enn dem som de to meglerne skal ha begått. De to har ifølge Tilsynet gitt for dårlig informasjon til de fire nordlandskommunen og dermed utsatt dem for stor økonomisk risiko, påpeker han.

Jurister DN.no har snakket med mener kommunene nå ikke har noen å stille rettslig ansvarlig. De vil sannsynligvis bli satt under administrasjon av staten etter investeringsfadesen.

Les også:
- Ingen å holde rettslig ansvarlig
Må trolig se langt etter pengene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.