Kristin Halvorsen var i dag i vandrehallen på Stortinget og kommenterte der Terra-saken.

I dag tidlig ble det kjent at Terra begjærer seg selv konkurs, etter å ha blitt fratatt konsesjonen sin.
Les: Terra Securities ferdig

- Terra bør være med å dekke tapene for kommunene. Det mener jeg absolutt i forhold til den tilliten de er avhengige av fra kommunesektoren fremover, sier Halvorsen.

Halvorsen får svar på tiltale etter uttalelsene.
Les også: - Halvorsen moraliserer

Oppfordrer
Oppfordringen til 78 sparebankene som eier Terra-Gruppen om å hjelpe kommunene ut av det økonomiske uføret er mer enn tydelig:

- Det er nok av banker i Norge, det vil kommunene også vite. Hvis Terra vil sitt eget ve og vel, vil de se at dette er et alvorlig tillitsbrudd, sier Halvorsen.

Men i Terra er tonen foreløpig en annen: Vil ikke betale kommunene

Hva synes du? Diskuter saken nederst!

Tillit
Halvorsen mener rådmenn, ordførere og kommunestyrerepresentanter har hatt stor tillit til rådene fra Terra Securities fordi de har hatt et godt forhold til sin lokale sparebank over mange år.

– Derfor vil jeg intenst oppfordre Terra-Gruppen til nå å bry seg om sine gode kunder, selv om de ikke er juridisk forpliktet til det, sier Halvorsen.

Terra begjærte i dag seg selv konkurs etter å ha mistet konsesjonen.

Terra Securities ferdig

Stoltenberg vil se på Terra

Kommunene jobber nå på spreng med med hvordan de skal løse situasjonen.

De må både bestemme seg for om de skal betale Citibank mer - og håpe tapene blir mindre - eller ta tap på cirka 300 millioner kroner. Samt at de trolig vurderer søksmål mot Terra eller enkeltpersoner i selskapet.

Les også kommentaren: Svarteper

Ikke juridisk ansvarlig
Halvorsen er klar over de juridiske problemstillingene i saken, men anmoder likevel sparebankene om å ta ansvar.

Ifølge jusprofessor Geir Woxholth er hovedregelen nemlig i norsk rett at morselskapet ikke kan ha ansvar for datterselskapet. I dette tilfellet innebærer det at Terra Gruppen altså ikke står ansvarlig for Terra Securities.

Les:
Kommunen må antageligvis se langt etter pengene
- Ingen å holde rettslig ansvarlig

For flere av kommunene kan tapene i kjølvannet av USA-investeringene føre til at de må settes under offentlig administrasjon. I prinsippet er dette en konkurs, men siden en kommune ikke kan gå konkurs blir de satt under offentlig administrasjon.

Statsminister Jens Stoltenberg har avvist at Staten vil gå inn og dekke opp for de fatale investeringene kommunene har foretatt i amerikanske kommuneobligasjoner.

Terra Gruppens største aksjonær, Totens Sparebank, gjør sitt beste for å roe ned egne ansatte og nervøse kunder etter Terra-konkursen.

- Dette påvirker ikke den daglige driften i sparebanken. Fondene er organisert i en egen juridsk enhet, Terra fondsforvaltning, som opererer helt uavhengig av kommunesaken, sier Stig Håvard Blikseth, som er banksjef for stab i Totens Sparebank til DN.no.

Les:Slik går det med folks sparepenger

Hva synes du? Diskuter saken nederst!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.