- Det å tas helt ut av arbeidslivet har en veldig negativ effekt, sier forsker Simen Markussen ved Frisch-senteret til DN.no.

Han har forsket på hva som skjer når syke arbeidstagere får full sykemelding av legen sin, fremfor å få en gradert sykemelding der arbeidstagereren får redusert arbeidsmengde - men må møte på jobb.

- Er man heldig å få en gradert sykmelding, har man muligheten til å opprettholde kontakten med arbeidslivet. Man er mer motivert og man tenker på seg selv som sysselsatt. Man blir ikke parkert utenfor arbeidslivet, sier han.

Gjennom forskningsarbeidet «The case for presenteeism», som han har skrevet sammen med forskerne Arnstein Mykletun og Knut Røed, har han kommet frem til at det er enorme samfunnsmessige besparelser å hente på å gi folk gradert sykemelding.

Ville spart enorme summer
De har kommet frem til at dersom graderingsandelen dobles fra dagens nivå på 28,5 prosent til 57 prosent, vil totale sykefraværsbetalinger kuttes med 19,4 prosent.

I 2011 planlegger regjeringen å betale ut 36 milliarder kroner i sykepenger. Med økt gradering kunne altså rundt syv milliarder kroner vært spart, ifølge forskerne.

- I tillegg vil flere mennesker fortsette som ansatte, sier han.

Kostnaden ved sykefravær, arbeidsavkl#229spenger og uføretrygd utgjør 6,5 prosent av BNP i 2011.

- Det er enormt mye. Det er veldig få tiltak vi snakker om som er på denne størrelsen, sier han.

Umotiverte arbeidstagere
Han mener det selvsagt finnes tilstander der gradert sykmelding ikke fungerer, men han tror det er umulig for langt færre enn man ofte tenker seg.

- For den store hopen av lidelser er det ikke slik at arbeid er umulig per se, men at arbeid i sin nåværende form er umulig. Man trenger en tilrettelegging og kanskje noe mindre arbeid.

I bare rundt 1 av 4 lange forløp er gradering benyttet tidlig. Markussen tror det er flere grunner til at det ikke er mer.

- Jeg tror det reflekterer at det er en viss endring innenfor det medisinske feltet, der synet på aktivitet og arbeid som medisin kanskje ikke har gjennomsyret feltet helt ennå. Det finnes også endel umotiverte arbeidstagere, som kanskje ønsker seg ut av arbeidslivet og dermed ikke gradert sykemelding, sier han.

Les også: - Det må lønne seg å jobbe

Erstattes av unge og friske
Han tror også at det er endel arbeidsgivere som ikke ønsker å legge til rette for at folk med helseplager skal jobbe deltid.

- De ønsker å erstatte en syk og gammel på deltid med en ung og frisk som kan jobbe fulltid, sier han.

For å få dette til må man legge om finansieringssystemene, slik at det lønner seg å holde folk i arbeid, mener forskeren. Han mener at man burde gjøre noe med hva bedriftene betaler for sykefraværet.

Hvorfor i all verden?
I dag betaler bedriften for de første 16 dagene, og ingenting av det lange fraværet.

- Hvis målet er at arbeidsgiver skal holde folk i arbeid er det helt perverse insentiver idag, sier Markussen, og fortsetter:

- Hvorfor i all verden skal man ta tilbake en syk og gammel etter at trygden har tatt over? I andre land betaler bedriften også for det lange fraværet. Man kan løse dette ved å for eksempel betale mindre arbeidsgiveravgift, målet er jo ikke å skattlegge bedriftene mer, sier han.

DN.no har satt søkelystet på trygde- og sykeproblematikken i Norge. Les også:

Norge som skrekkeksempel

- Trygd smitter

- Det må lønne seg å jobbe

Kompromisser om pensjon til uføre

- Umulig å krympe når krisen rammer
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.