Bare én prosent av unge uføre er tilbake i jobb etter fem år, ifølge Nav.

Dagens Næringsliv har tidligere skrevet at andelen unge uføre har økt med 24 prosent de siste fire årene, og utgjør nå 9200 personer. Totalt mottar 36.000 nordmenn under 30 år uføretrygd eller arbeidsavkl#229spenger fra Nav.

I den anledning uttalte Ap-medlem og milliardær Trond Mohn: «Noen er fleskeberg».

Skoleflink
En av de mange unge som mottar arbeidsavkl#229spenger er Jasmin (24), som har levd på Nav i fem år. Hun mottar 9.000 kroner i støtte per måned. Hun synes det er nedverdigende, og ønsker ikke å stå frem med etternavn av hensyn til familien.

Helt siden Jasmin fylte 12 år har hun slitt med sosial angst, men først i en alder av 17 år fikk hun diagnosen deprimert.

Den skoleflinke Jasmin turte hverken å lese høyt i timen eller ta ordet på barneskolen. Til slutt ble angsten så dominerende at hun ikke turte å stille på skolen i det hele tatt. For å roe ned nervene ruset hun seg med alkohol, amfetamin og ecstasy.

- Egentlig er jeg bare syk
Fortsatt har hun ikke fullført videregående skole.

- Du stemples som en unnasluntrer, en snylter på staten og lat når du er ung. Men egentlig er jeg bare syk. Jeg er ingen skattesnyter. Jeg vil heller jobbe og stå på egne ben enn å gå hos Nav, sier Jasmin til Dagens Næringsliv.

– Vi sviktes av Nav. Nav hjelper deg ikke før du er hakket fra å begå selvmord. De venter til det rakner helt, sier Jasmin til Dagens Næringsliv.

Hun er bare 24 år, men har allerede hatt rundt 15 saksbehandlere i Nav.

Jasmin drømmer om å jobbe med barn, nærmere bestemt vanskeligstilte barn. Nå går dagene til å ta opp eksamen fra videregående ved hjelp av penger fra mor. Det har gitt nytt håp for fremtiden.

Tabubelagt
En analyse fra Nordlandsforskning konkluderer med nettopp dette;

Mange unge som faller fra skole og arbeid sliter med psykiske problemer, men de stemples som skulkere, late og unnasluntrere.

– Dette viser bare at psykiske helseproblemer blant barn og unge er tabubelagt, sier seniorforsker Cecilie Høj Anvik til Dagens Næringsliv.












Les hele historien om Jasmin i Dagens Næringsliv torsdag.

Les også: – Noen er blitt fleskeberg

Trente seg til trygd


600.000 nordmenn risikerer dramatisk inntektsfall

Uføre kan få 30.000 mer enn dem som jobber



Nordmenn er verdens mest trygdede

«Snylterbygda» fant gulloppskrift på trygdeproblem
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.