Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund er bekymret for at folketrygden kan bli for god for uføre, og at flere vil søke uføretrygd. De ønsker å stramme inn ordningen før den trår i kraft.

– Vi er redde for at det skal bli flere uføre hvis uførepensjonen blir så god at man kan «velge» det i stedet for å fortsette å jobbe, sier YS-leder Tore Kvalheim til NRK. Han frykter pensjonsgapet skal bli for stort.

Reagerer
Dette utspillet får generalsekretær Liv Arum i Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) til å reagere.

– Det er faktisk ikke opp til den enkelte å bestemme om han eller hun skal bli uførepensjonist. Det er medisinske grunner til at folk blir uføretrygdet og avgjørelsen tas av fastlegen og Nav, sier Arum til NTB.

Generalsekretæren er overrasket over at YS mener at fremtidens uføretrygd vil kunne bli for god.

– Dette er en mildt sagt spesiell tilnærming til uføretrygd fra en fagforening som YS. Jeg spør meg om de virkelig kan ha kvalitetssikret dette utspillet hos sine mange tusen medlemmer som vil kunne trenge uførepensjon en gang i fremtiden?, sier Arum.

Uproblematisk
Leder for Akademikerne, Knut Aarbrekke, avviser overfor NRK at den nye pensjonsreformen er problematisk.

– Nå er det slik at vi kan lage et sikkerhetsnett som gjør at de som ikke lenger kan jobbe og som blir uføre, må ha en anstendig lønn å leve av. Man ønsker jo ikke å bli ufør, noe som er ganske stigmatiserende. Så jeg tror samfunnet har råd til å betale de 30.000 kronene, sier han.

Les også: Stoltenberg frykter 30-åra om igjen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.