Selskapet ble i fjor dømt av Borgarting lagmannsrett til å betale en foretaksstraff på 4 millioner kroner. Bakgrunnen for saken er at to tidligere ansatte er dømt for medvirkning til grov korrupsjon i forbindelse med et vann- og avløpsprosjekt i Tanzania. Høyesteretts konklusjon er den samme som da saken var oppe i tingretten i juli 2011.

Dramatiske konsekvenser
Hadde lagmannsrettens dom blitt stående kunne konsekvensene blitt dramatiske for ingeniørbedriften. Selskaper som er dømt for korrupsjon kan ikke få oppdrag for det offentlige, og Norconsult sto i fare for å miste halve sin omsetning.

– Norconsult aksepterer ingen former for økonomiske misligheter eller korrupsjon. Når saken nå avsluttes sju år etter at den først ble kjent for ledelsen, er det gledelig for Norconsult å kunne legge denne saken bak seg, skriver selskapet i en pressemelding fredag ettermiddag.

1 million kroner
Saken har versert i rettssystemet i sju år. Vann- og avløpsprosjektet i Dar-es-Salaam var stort og finansiert av Verdensbanken. Norconsult hadde på den tiden et eget datterselskap i Tanzania som deltok i et fellesprosjekt med to andre selskaper.

Økokrim etterforsket påstander om utbetalinger fra Norconsult til offentlige tjenestemenn på om lag 1 million kroner, 172.700 dollar. En 62 år gammel ansatt sto for utbetalinger av om lag 750.000 kroner etter datidens dollarkurs og ble opprinnelig tiltalt sammen med to kolleger.

To av dem er dømt for medvirkning til grov korrupsjon, mens den tredje ble frikjent av lagmannsretten.

Delt, men enige
Høyesterett delte seg i to om avgjørelsen. Både flertallet og mindretallet var enige om at Norconsult skulle frikjennes for foretaksstraff, men med ulike begrunnelser. Flertallet konkluderer med at allmennpreventive forhold tilsier at selskapet burde dømmes, men at den lange saksbehandlingstiden er formildende.

– Hadde forholdet blitt avgjort innen rimelig tid etter at det ble oppdaget, ville jeg derfor ha gått inn for at foretaksstraff burde idømmes, skriver førstvoterende dommer Wilhelm Matheson.

Høyesterett trekker også fram at det i etterkant er innført strenge, interne retningslinjer i Norconsult for å oppdage og bekjempe korrupsjon. (©NTB)

Les mer på DN.no:
Han kostet Røkke én milliard
- Det er ikke jubeltall
Norsk storeslem i Kina-fond
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.