Folketallet i Norge vil fortsetter å vokse hele dette hundreåret, ifølge ferske befolkningsfremskrivinger fra Statistisk sentralbyrå (SSB) tirsdag.

Her slår byrået fast at veksten blir særlig stor i og rundt de store byene. Samtidig viser fremskrivningene at vi blir stadig eldre og at nettoinnvandringen går ned.

Flere innvandrere

Nettoinnvandringen til Norge har de siste årene ligget på mellom 40.000 og 50.000.

Nå ser SSB for seg at nettoinnvandringen vil gå ned og stabilisere seg etter 2040 på mellom 15.000 og 20.000.

- Vi antar at innvandringen til Norge på sikt vil gå ned, samtidig som utvandringen øker noe – særlig i de første årene, heter det i tirsdagens pressemelding fra byrået.

Ifølge SSB vil dermed:

  • Antall innvandrere øke fra drøyt 630.000 i dag til rundt 1,5 millioner i 2060, og holde seg deretter noenlunde stabilt
  • Antallet personer født i Norge med to innvandrerforeldre øke fra 126.000 i dag til 400.000 i begynnelsen av 2040-årene

Også i et alternativ med lav innvandring, anslår SSB at nettoinnvandringen vil være positiv på 5.000.

Usikre

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities understreker at en slik befolkningsfremskrivning innebærer stor usikkerhet, særlig når det gjelder tallene på inn- og utvandringen.

- Dette er ganske avhengig av hva som skjer i økonomien, sier Andreassen til DN.

Også han ser gode grunner for at innvandringen til Norge faller i årene som kommer.

- Norge har hatt en veldig sterk økonomi, noe som har ført til høy innvandring. På endringsbasis ser vi nå at veksten i Norge har kommet ned, mens den har kommet opp i Europa. Forskjellen i utviklingen på arbeidsmarkedet har åpenbart blitt mindre. Jeg er derfor slett ikke sikker på om innvandringen de neste ti årene blir i nærheten så høy som den har vært de siste 6 til 7 årene, sier sjeføkonomen.

Levealderen øker

Videre advarer SSB om at «eldreboomen» vil komme for alvor de neste tiårene. Antallet innbyggere i gruppen 70 år og eldre dobles nemlig i løpet av de neste 30 årene, ifølge byråets hovedscenario.

Årsaken er at de store etterkrigskullene blir eldre samtidig som levealderen øker.

- Dermed stiger andelen eldre fra knapt 11 prosent av befolkningen i dag til 19 prosent i 2060. Det betyr at omtrent hver femte person i Norge i 2060 vil være 70 år eller mer, skriver SSB i tirsdagens pressemelding.

Videre vekst

Det er det såkalte «mellomalternativet» for befolkningsutviklingen som er SSBs hovedscenario. I dette alternativet forutsetter byrået at fruktbarheten på lang sikt vil ligge på rundt 1,8 barn per kvinne, at levealderen vil fortsette å øke og at nettoinnvandringen vil være relativt høy.

I 2013 var folketallet i Norge 5.2 millioner, ifølge tall fra SSB.

Slår framskrivningene til, kan folketallet i Norge nå 5,5 millioner i 2020, 6,3 millioner i 2040 og og 6,9 millioner i 2060.

Det betyr at den høye befolkningsveksten vi har sett de siste årene gradvis vil avta.

 

Les også:
Saksøker konkurrent
Kina-tallene som fikk Bill Gates til å miste pusten
Statoil vil kutte 1400 stillinger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.