- Oslo-folk er jo vaksinert mot å betale skatt. De liker ikke å dele, de skal beholde alt selv, sier Trond Mohn.

Selv vil han gjerne betale både formuesskatt og eiendomsskatt.

Formuesskatt er blitt et hett tema etter at den franske økonomen Thomas Piketty med boken "Kapital i det 21. århundret" viste at forskjellene mellom fattige og rike bare øker - og vil fortsette å øke stadig raskere. Mens en overveldende majoritet av norsk næringsliv, rikinger og politkere på høyresiden støtter regjeringens planer om kutt i formuesskatten, skiller særlig én mann seg ut: Trond Mohn. Bergens desidert rikeste mann er oppgitt over rikinger som klager over formuesskatten.

- Jeg er jo for en formuesskatt, jeg. Det har med en fordelingsproblematikk å gjøre. Vi som er velstående har råd til dette, sier Mohn på telefon til DN.no.

I Dagens Næringsliv torsdag krevde NHO-president Tore Ulstein at regjeringen halverer satsen på formuesskatten allerede i statsbudsjettet som legges frem til høsten. Alt annet vil være et løftebrudd, hevder Ulstein. Mohn mener NHO er helt på jordet.

- Nei, hold nå opp. Bare la de NHO-damene bruse med fjærene, sier Mohn, med henvisning til at organisasjonen ledes av Kristin Skogen Lund.

- Det er bare tull det de sier. Man må betale formuesskatt, det er jo sånn vi skaper et egalitært samfunn, sier han.

- Et Oslo-fenomen

Mohn mener derimot formuesskattmodellen bør justeres, slik at selskaper som sliter slipper å tære på egenkapitalen ved å ta ut utbytte for å betale skatt.

- Hvis den sittende regjering eller Arbeiderpartiet sier at de vil opprettholde formuesskatten, men at man slipper å betale den i de årene man ikke tjener penger, så tror jeg mange flere av de som klager over formuesskatten ville være for den, sier han.

Bergenseren, som er kjent for sine milliondryss over blant annet hjembyens universitet, sykehus, kultur og idrett, lar seg spesielt irritere over næringslivsfolk i hovedstaden.

- Det er jo folk i Oslo som tyter mest hele tiden. Oslo-folk er jo vaksinert mot å betale skatt. De liker ikke å dele, de skal beholde alt selv, sier Mohn.

- Og det er typisk for Oslo, mener du?

 - Ja, jeg beklager, men det er et typisk Oslo-fenomen. Like fullt som det er et Oslo-fenomen å unndra skatt for så å bli avslørt med store formuer i utlandet, sier milliardæren.

Vil ha eiendomsskatt

Kunnskapsminister og Høyre-topp Torbjørn Røe Isaksen uttalte til Dagens Næringsliv onsdag at man ikke kan fjerne formuesskatten uten først å finne andre måter å skattlegge de aller rikeste på, slik at man ikke ender opp med en gruppe rike nullskatteytere. Det mener Mohn er gode toner, og han tror eiendomsskatt kan være løsningen.

- Det er klart man bør gjøre noe med eiendomsskatten, der er det store muligheter. Man må ha eiendomsskatt på alt som ikke er av egennytte. Det er et godt grep, sier Mohn.

Han mener det er grunnleggende viktig for samfunnskontrakten at de aller rikeste bidrar ekstra mye til fellesskapet.

- Det viktigste er at vi skal være lykkelige for at store deler av befolkningen synes det er ok å betale skatt. Det er det som sørger for at vi har denne egaliteten som vi deler med våre svenske, danske og finske venner, sier han.

Les også:

«Rikingen» doblet lønnen

Seerne svikter «House of Cards»  

Skavlan doblet overskuddet  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.