Rett før jul ifjor kom Sivilombudsmannen til samme konklusjon som Justisdepartementets lovavdeling om at statssekretær Julie Brodtkorb, som kom fra pr-selskapet JKL og nå arbeider ved Statsministerens kontor, hadde rett til å hemmeligholde sine kundelister.

Før Brodtkorp begynte som statsminister Erna Solbergs nærmeste medarbeider var hun som bystyrepolitiker i Oslo medlem av helse- og sosialkomiteen.

Der satt hun selv om hun ifølge VGs tidligere avsløringer hadde tobakksgiganten Philip Morris som kunde da hun drev JKL/MSL fra 1. januar 2012 og frem til hun begynte som statssekretær.

- Føler meg lurt

Nå reagerer Ap-politiker og leder av helse- og sosialkomiteen i Oslo, Tone Tellevik Dahl, på at Høyre-toppen aldri orienterte om at hun jobbet for tobakksindustrien.

- Jeg føler meg lurt. Hun har aktivt latt være å opplyse meg og resten av bystyret om hvilke interesser hun representerte. I komiteen har vi blant annet jobbet med hvordan vi skal forebygge at barn og unge begynner å røyke. Så har hun sittet som medlem uten å fortelle noe som helst om at hun på dagtid jobbet for et firma med stikk motsatt interesser. Det er mildt sagt oppsiktsvekkende, sier Tellevik Dahl til VG.

Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen mener Brodtkorb neppe har gjort noe ulovlig, men at saken avspeiler et betydelig demokratisk problem om at det kan eksistere skjulte bindinger mellom politikere og private næringsinteresser.

Meldte seg inhabil

Som svar på en rekke spørsmål som VG har stilt Julie Brodtkorb har avisen mottatt en generell kommentar fra statssekretær for pressesaker ved Statsministerens kontor, Sigbjørn Aanes.

Der fremkommer det blant annet at Brodtkorb hele tiden hun satt i bystyret var opptatt av ikke å håndtere saker med potensiell interessekonflikt, og at hun flere ganger meldte seg inhabil i saker hvor klienter kunne ha interesse.

 

Les også: Kundelister

 
JKL reagerer på kjentgjøring av Brodtkorbs kunder

 
Brodtkorb slutter på dagen  

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.