Hvis Høyre og Frp lykkes i å kaste Thorbjørn Jagland som leder i Nobelkomiteen, skal krefter i KrF ønske å få tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik inn som erstatter.

I høst vil det bli borgerlig flertall i Nobelkomiteen med to Høyre-representanter og en representant fra Frp. Dermed er posisjonen til Ap-veteranen Jagland høyst usikker.

Ifølge VG skal et av navnene som Høyre-ledelsen ønsker inn i komiteen være partiets tidligere leder og tidligere utenriksminister Jan Petersen.

Men ifølge avisen skal også flere personer i ledelsen til Kristelig Folkeparti ha gjort sonderinger med sikte på å sikre KrF en plass i komiteen, selv om de ikke har krav på det.

Bakgrunnen for dette er at det i samarbeidsavtalen mellom regjeringspartiene og KrF og Venstre heter at de fire partiene skal samarbeide om posisjoner i Stortinget. KrF skal håpe på at dette kan gjøre Høyre innstilt på å åpne for å gi bort en plass i komiteen.

I så fall er både tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og tidligere utenriksminister Knut Vollebæk aktuelle navn. Bondevik var også med i spekulasjonene i mai.

KrF-leder Knut Arild Hareide ønsker ikke å kommentere de konkrete opplysningene overfor VG, men sier at dette er opp til Høyre å avgjøre.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: – Jagland bør byttes ut


  Jagland: – Tildelingen til Liu er bakgrunnen