- Vi opplever noen ganger at en kunde spør etter en spesiell alder, og da gjerne en yngre målgruppe, sier Silje H. Valseth, kommunikasjonssjef i rekrutteringsselskapet Adecco Norge.

DN skrev onsdag om aldersgrensen arbeidsgiverne ikke liker.

- Det er veldig få jobber der alder i seg selv kan anses som relevant, hvis det i det hele tatt er noen, sier Silje H. Valseth, kommunikasjonssjef i Adecco Norge.
- Det er veldig få jobber der alder i seg selv kan anses som relevant, hvis det i det hele tatt er noen, sier Silje H. Valseth, kommunikasjonssjef i Adecco Norge. (Foto: Scanpix)
Valseth reagerer på at alder har noe å si for Adeccos oppdragsgivere.

-  Jobbsøkere har krav på å bli vurdert på ting som er relevant for stillingen.Det er veldig få jobber der alder i seg selv kan anses som relevant, hvis det i det hele tatt er noen. Da er det vårt ansvar å finne ut av den egentlige grunnen til at de tror de trenger en spesiell aldersgruppe til å gjøre jobben. Oftest bunner det i  fordommer, der alder kamuflerer den egentlige grunnen til at de vil ha en yngre kandidat, sier Valseth.

Eldre kan også data

- Et eksempel er en kunde som trenger en person som kan lære nye IT-systemer fort, og tror at bare den yngre målgruppen klarer det. Mange eldre er kjempedyktige på data, fortsetter hun.

Valseth reagerer på aldersdiskrimineringen.

- Kan ikke bestille alder

- IT-kompetanse kan du bestille, men du kan ikke bestille alder. Vår erfaring er at det med alder stikker ikke så dypt, når man først graver litt i det, sier Valseth i Adecco.

Hun ser at lønnsnivået kan være en praktisk problemstilling for mange arbeidsgivere.

- Da er det viktig å ha en forventingsavklaring med kandidaten. Søker den en juniorstilling som 60-åring kan den ikke forvente seniorlønn, sier hun.

DN skrev denne uken om at arbeidstagerorganisasjonen Econa vil fjerne 60-åringenes ekstra lovbestemte ferieuke, da administrerende direktør Tom Bolstad betviler at alle 60-åringer har behov for denne.

Les også: Vil ikke gi fra seg den ekstra ferieuken

Underrepresentert

Tall fra både SSB og NHO Service viser det samme.

- Bemanningsbransjen har en overrepresentasjon i gruppen under 25 år og en underrepresentasjon i gruppen som er eldre enn 55 år, oppsummerer Valseth.

Gruppen over 55 år er stadig økende. Ifølge NHO er det representanter i denne gruppen som mister jobben på et tidspunkt hvor det kan være vanskelig å komme tilbake i arbeidslivet.

Les også:

Her er aldersgrensen arbeidsgiverne ikke helt liker  

Vil ikke gi fra seg den ekstra ferieuken  

Vil fjerne ferieuke for 60-åringer dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.