– Som toppolitiker, i alle fall statsråd, er det mest ryddig å ikke flagge sympati eller antipati overfor en sannsynlig statsleder. I internasjonalt samkvem skal jo gjerne partipolitikken stoppe ved landegrensene, vi skal forholde oss på samme måte til en president Trump som en president Clinton, sier stipendiat Hilmar Langhelle Mjelde ved Universitetet i Bergen til NTB.

Tidligere tirsdag uttalte Helgesen, som er til stede på demokratenes landsmøte i Philadelphia, at han håper Clinton vinner valget.

– Lov å ha meninger

Helgesen avviser kritikken. Han skriver i en epost til NTB at han må få lov til å støtte Clinton.

– En regjering bør ikke ha et offisielt syn på hvem som skal bli stats- eller regjeringssjef i et annet land. Men som politiker må man ha lov til å ha meninger, også om man er statsråd, skriver Helgesen.

– Som fagstatsråd kan jeg heller ikke underslå at det amerikanske lederskapet i

klimapolitikken har vært helt avgjørende, ikke minst for å få til Parisavtalen. Det er meget tvilsomt om slikt lederskap vil fortsette med Trump som president, forklarer klima- og miljøministeren.

Ambassadør

– Det er ikke noen hemmelighet at Norge heier på Clinton. Hun er nærmere oss politisk, sier Langhelle Mjelde.

Samtidig kan det by på utfordringer at toppolitikere har flagget sin støtte for henne dersom hun taper og Trump blir president.

– Når Norge eventuelt skal ta imot en amerikansk ambassadør utnevnt av Trump bør ikke vedkommende føle at han eller hun kommer til et land der politikerne er veldig skeptiske til ham eller henne og den nye presidenten, sier statsviteren.

– Ikke fordøm

Fremskrittspartiets juridiske talsmann Ulf Leirstein er en av få norske politikere som har sagt at han ville stemt på Trump. Han mener måten man flagger støtte på kan være problematisk.

– Noen fordømmer jo nærmest Trump, og det kan bli vanskelig dersom han blir valgt.

Leirstein mener norske politikere bør være forsiktige med å kritisere ham i forkant av valget.

– Norge er avhengige av et godt forhold til USA. Det er lov å si at man støtter Clinton, men man ikke si at man nærmest hater Trump. Det tror jeg ikke er så lurt, sier Frp-eren.

Bør ikke blande seg

Partikollega og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) har flere ganger uttalt at han ikke synes norske politikere skal blande seg inn i den amerikanske valgkampen.

– Det er åpenbart at Norge ikke har noe med dette å gjøre. Man kan ha sin personlige oppfatning, men jeg synes ikke man skal gå ut med det. Nå fikk jo Børge Brende (H) spørsmål om dette for to måneder siden, og svaret var at Norge vil kunne ha et godt forhold til USA uansett hvilken president de får, avslutter Tybring-Gjedde. (©NTB)

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Pr-veteranene tjener millioner. Det imponerer ikke pr-nestor Hans Geelmuyden dnPlus  (+)

«Nyhetsunnvikerne besitter så lav kunnskap at det er grunn til bekymring...»

Prosafe varsler betydelige bemanningsreduksjoner

87 millioner kroner i minus for VGTV  

Anbefalt av DNtv:

Sanders buet på av sine egne da han ba om støtte til Clinton
Bernie Sanders sine tilhengere er illsinte etter e-post-lekkasjene som angivelig viser at ledere i demokratenes nasjonalkomité forsøkte å undergrave kandidatens valgkamp for å bli partiets presidentkandidat.
01:19
Publisert:

 

Slik spiller du Pokémon GO
Matias Hagen (22) viser deg hvordan du kan fange din første skapning i spillet Pokémon GO.
02:16
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.