Den russiske økonomien er oljedopet og har store utfordringer med korrupsjon og manglende innovasjon. En kraftig opptur i privat forbruk de siste årene kan knyttes direkte til oppgangen i oljeprisen, og lite annet, mener DNB Markets.

- Uten videre vekst i oljeprisen, så har Russland svært lite å vokse på, sa meglerhusets sjeføkonom, Øystein Dørum, på et seminar om russisk økonomi for bankens kunder mandag.

Mens EU innfører sanksjoner og verden vender russiske forretningsforbindelser ryggen, er det nettopp utenlandske investeringer og økonomisk vekst kjempelandet trenger.

- Det er kanskje en drøy påstand, men Russland trenger Vesten mer enn Vesten trenger Russland, sier Dørum.

Den største trusselen

Selv andre fremvoksende økonomier har en mer differensiert eksportstruktur enn det Russland har, påpeker Dørum, og det er få tegn til rask endring: Kun ti prosent av russisk industri regnes som innovativt, mens det tilsvarende tallet i Tyskland er 80 prosent.

Og til tross for at Putin har bedret investeringsklimaet i landet, havner Russland fortsatt på 90. plass på rangeringen av investeringsvennlige land, opp fra 120. plass i 2009. Putin har som mål at det enorme landet skal være blant de 20 beste innen 2018.

- Russlands største trussel er at de blir stående igjen som en inneffektiv, korrupt råvarenasjon, og ikke får utnyttet det potensialet de har, sier Øystein Dørum.

Oljedopet vekst

Over den siste fireårsperioden har russisk privat forbruk steget med 25 prosent. Samtidig har landet en prisstigning på rundt seks prosent og en reallønnsvekst på mellom seks og syv prosent, som ikke overhode står i stil til produktivitetsveksten i industrien, som er lav.

Samtidig er finanssektoren lite utviklet og privatpersoner har lav gjeld.

- Bekymringene rundt finanssektoren  er at den er statsdominert og lite effektiv. Blant annet er det nokså spesielt at sentralbanken, som setter rentenivået, eier den største forbrukerbanken, sier Dørum.

Russland har vært gjennom akkurat den samme inntektsfesten fra oljesektoren som Norge de siste årene.

- Russland har ikke klart å spare så mye av disse pengene, og er sånn sett mer sårbare enn Norge dersom oljeprisen skulle falle og ligge lavt. Samtidig har Russland en hobby Norge ikke er skjemmet av, nemlig krigføring. 17 prosent av utgiftene i statsforvaltningen går til forsvaret, sier han.

LES OGSÅ på DN:

- Frykten kommer til å avta fremover

Facebook vil lese sms-ene dine  

Asia i dag: Slipper løs asiatiske tigrer på finansmarkedene  

Russland tar siste ukrainske base på Krim  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.