Til tross for omfattende innsparinger og nedskjæringer så fortsetter statsgjelden i EU som ventet å øke, noe som kan bane veien for videre konflikter innen EU, skriver svd.se.

Ifølge fersk statistikk fra Eurostat øker statsgjelden i 16 av EUs 28 medlemsland. Også den gjennomsnittlige statsgjelden øker.

I Eurosonen steg gjennomsnittlig statsgjeld til 93,9 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) ved utgangen av første kvartal, mot 92,7 ved årsskiftet.

For hele EU steg den gjennomsnittlige statsgjelden til 88 prosent i løpet av første kvartal, mot 87,2 prosent ved årsskiftet. For ett år siden utgjorde statsgjelden i EU 86,2 prosent av BNP.

Høyest statsgjeld i forhold til BNP har Hellas med 174,1 prosent, fulgt av Italia (135,6 prosent) og Portugal (132,9 prosent).

Lavest gjeld av EU-landene har Estland, Bulgaria og Luxemburg (mellom 10 og 23 prosent av BNP).

- Betydelig bekymring

Sjeføkonom Robert Bergqvist i den svenske storbanken SEB sier til svd.se at den «uholdbart høye statsgjelden» fortsatt er en betydelig bekymring for den økonomiske utviklingen i EU, ikke minst fordi utviklingen fortsetter i feil retning.

- Eurokrisens akutte fase kan vi forhåpentligvis legge bak oss takket være ECBs tiltak, men å si at eurosonens store utfordringer er over er å kraftig undervurdere problematikken, sier Bergqvist til avisen

Han anslår at kritiske nivåer for statsgjelden ligger på rundt 80-90 prosent av BNP. Det vil si at eurosonen ligger over den øvre grensen, og sannsynligvis vil den fortsette å øke flere kvartaler fremover.

Robert Bergqvist tror det bare er et tidsspørsmål innen Hellas igjen blir tvunget til å få hjelp utenfra for å få ned gjeldsbyrden.

– Har statsgjelden passert et visst nivå er man i en veldig sensitiv situasjon fordi eurosonen ikke er sterkere enn det svakeste leddet. Ryker noen, som Hellas, Spania eller Portugal, så kan det sette hele euro-lenken på spill, sier Bergqvist til svd.se, og avslutter med å kalle eurosonen et haltende system.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - Fransk økonomi er katastrofal


- Europa har større problemer enn ulikhet


Tunge steiner rundt Europas hals