EU mener at Russland bidrar aktivt til å destabilisere situasjonen øst i Ukraina, der ukrainske regjeringssoldater kjemper mot prorussiske opprørere.

Under møtet skal fire ulike områder diskuteres: Forsvarsmateriell, sivile varer som kan brukes militært, teknologi innen energisektoren og tilgang til EUs kapitalmarkeder, ifølge EUs pressetjeneste.

Sanksjonene er kun ventet å gjelde framtidige kontrakter, noe som vil gi Frankrike grønt lys til å fullføre leveranser av to krigsfartøy til Russland.

Lengre svarteliste

EU kommer tirsdag eller onsdag med en liste med navn på enda flere personer og selskaper som vil bli rammet av sanksjonene. En EU-diplomat opplyste mandag at listen vil inneholde navnet på flere personer i president Vladimir Putins krets. Enkeltpersoner og firmaer som har støttet eller tjent på Russlands anneksjon og destabilisering av Krim, skal også være oppført.

EU har allerede rettet sanksjoner mot 87 personer og 20 firmaer etter at prorussiske separatister tok kontroll over flere områder øst i Ukraina.

Frykter tilbakeslag

Flere EU-land har til tross for amerikansk press vært tilbakeholdne med å trappe opp sanksjonene mot Russland i frykt for at det vil ramme EUs egen økonomi. Men nå sier EU-diplomater at EU ikke har noen andre midler å ty i sitt forsøk på å få dempet konflikten øst i Ukraina.

I forrige uke advarte Det internasjonale pengefondet (IMF) om at den globale veksten blir lavere i år enn tidligere anslått, delvis på grunn av krisen i Ukraina. Og blant landene som vil bli hardest rammet, er land øst og sentralt i Europa som har nære handelsforbindelser med Russland, ifølge IMF.

Ikke minst er det frykt for at Russland vil skru igjen gasskranene vestover.

En tredel av gassen som blir brukt i EU-land, kommer fra Russland. Særlig i tidligere østblokkland er avhengigheten stor. I tillegg har land som Tyskland og Italia et omfattende økonomisk samarbeid med Russland.

Les også:
Trøim trapper ned i Fredriksen-systemet: Får 1,6 milliarder
Dette betyr Argentina-kollaps for verdensøkonomien
Formuen hans har vokst med åtte milliarder i måneden
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.