Saken er oppdatert.

De to statslederne hadde sin første direkte kontakt siden 17. juli, den dagen det malaysiske passasjerflyet ble skutt ned. På amerikansk hold mener man at flyet ble skutt ned med en rakett avfyrt av de prorussiske opprørerne.

– President Obama gjentok sin dype uro over Russlands økende støtte til separatistene i Ukraina. Han understreket også at han foretrekker en diplomatisk løsning på krisen, heter det i en meddelelse fra Det hvite hus.

Mot sin hensikt

Omtrent samtidig kom russiske myndigheters versjon av samtalen. I en uttalelse fra Kreml heter det at Putin gjorde det klart overfor Obama at sanksjonene virker mot sin hensikt, og at den «nåværende situasjonen» ikke er i noen av de to landenes interesse. USA varslet senest torsdag skjerpede sanksjoner.

I uttalelsen fra russisk hold heter det også at betydelig uenighet gjenstår mellom de to landene, men begge skal ha understreket viktigheten av en umiddelbar og varig våpenhvile i det østlige Ukraina.

De to presidentene ble for øvrig enige om å holde kanalene for kommunikasjon åpne.

President Obama benyttet videre anledningen til å lufte sin bekymring over det amerikanerne mener er russisk brudd på avtalen fra 1988 om mellomdistanseraketter.

Flere samtaler

Også Tyskland hadde telefonisk kontakt med Russland på høyt nivå fredag. Den tyske utenriksminister Frank-Walter Steinmeier og Russlands Sergej Lavrov ble enige om nødvendigheten at det raskt blir tatt skritt for å få til en våpenhvile i det østlige Ukraina.

I en felles uttalelse er de to enige om at det må settes i verk tiltak som vil føre til at all militær virksomhet opphører og at de internasjonale ekspertene som gransker flystyrten, blir sikret trygge arbeidsforhold.

Les også:
- Vi lever ikke i en 2007-verden
Skal investere 300 mill.
Het sommer - stabile boligpriser (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.