Torsdag kveld klokken 22:00 blir børsverdien til e-handelsselskapet Alibaba kjent. Alt tyder på at dette blir en børsnotering for rekordbøkene.

Alibaba Group består av en rekke e-handelsselskaper og er omtalt som «Kinas Amazon og Ebay», og tilbyr også lån og betalingstjenester.

Selskapet ligger an til å hente inn mellom 24 og 25 milliarder dollar, opp mot 160 milliarder kroner, før aksjehandelen begynner ved New York-børsen. Det tilsvarer i så fall en børsverdi på 168 milliarder dollar, godt over 1.000 milliarder norske kroner. Ingen har tidligere hentet inn så mye penger ved en børsnotering.

- Enormt stort

- Dette er et selskap som er enormt stort. Vi har opplevd mye interesse og nysgjerrighet rundt Alibaba fra norske privatkunder, sier investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i nettmegleren Nordnet.

- Jeg har ikke sett liknende oppmerksomhet og ståhei rundt en børsnotering siden dotcom-boblen. Jeg husker at på den tiden så leste ikke investorer prospektene en gang, de bare kjøpte seg inn og forventet at alt skulle opp, sier han.

Dotcom-boblen er betegnelsen på den raske prisveksten på amerikanske internettselskaper på slutten av 90-tallet og det påfølgende børsraset i 2000.  

«Hypet» selskap

Strøm har satt seg inn i Alibaba, og mener likevel denne aksjen er rettferdig priset.

- Det er en del «hype» rundt selskapet akkurat nå. Selskapet har lite historikk, og har kun publisert regnskap fra 2014. Det siste året vokste inntjeningen med 46 prosent , sier han.

- Selskapet har en price-earning ratio på omtrent 35-38, basert på en aksjepris fra 60-66 dollar aksjen.

En «price-earning ratio», eller kurs-fortjenesteforhold er en måling som beregner om et selskap er dyrt eller billig. Er kurs-fortjenesteforhold til et selskap 38, er markedet villig til å betale 38 ganger resultatet per aksje, som vil være aksjeprisen.

- Grei prising

- Prisingen ser grei ut. For en forvalter gir denne investeringen en eksponering mot en ny del av verden. Alibaba har 80 prosent av markedsandelen i Kinas e-handelsmarked, og jeg ser positivt på selskapet ekspansjonsplaner.

Alibaba og gründer Jack Ma avbrøt nylig sin verdensdekkende salgsturné etter bare noen dager med «roadshow» i USA. Alibaba oppga å ha tilstrekkelig mange ordre til å lukke bøkene, ifølge Bloomberg. Selskapet melder selv at det vil bli et globalt selskap og vil utvide til vestlige markeder og nye, fremvoksende økonomier.

Selv om selskapet ifølge Strøm er priset rettferdig, anbefaler han å være forsiktig med å investere i selskapet. Norske privatkunder kan nemlig ikke handle Alibaba-aksjen før den omsettes på børs, og må dermed betale markedspris, ikke selskapets egen salgspris.

Frykter Twitter-effekt

- Man frykter det som skjer både med Facebook og Twitter. Alibaba ser ut til å åpne høyt, og for investorer med et langsiktig perspektiv bør man muligens vente noen uker før prisen stabiliserer seg, sier han og referer til de sosiale medie-selskapenes børsnoteringer.

Twitter nådde en aksjekurs på langt over 40 dollar den første dagen aksjen handlet, men falt tilbake drastisk i de påfølgende ukene. Senere har både Facebook og Twitter stabilisert kursutviklingen.

Les mer om Alibaba her:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.