TV-kanalen NTV oppgir ingen kilder for opplysningene.

Tyrkerne ble tatt til fange da opprørere fra Den islamske staten (IS) stormet det tyrkiske konsulatet i den irakiske storbyen Mosul 11. juni. Byen har siden vært under IS' kontroll.

– De frigitte gislene er i god behold, opplyste Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu etter at de 49 igjen kunne sette føttene på tyrkisk jord lørdag.

Han avbrøt samme dag et besøk i Aserbajdsjan og satte kursen mot byen Sanliurfa ved grensen til Syria, der de frigitte fangene befinner seg etter å ha blitt brakt dit av tyrkiske etterretningsoffiserer.

Diplomater og barn

Blant gislene var flere diplomater som arbeidet ved det tyrkiske konsulatet i Mosul, samt soldater og barn og ektefeller til konsulatets ansatte. Også Tyrkias generalkonsul ble bortført da opprørere stormet konsulatet.

President Recep Tayyip Erdogan sier til TV-kanalen NTV at lørdagens frigivelse var del av en planlagt operasjon som tyrkisk etterretning har stått bak.

Tyrkia tilbakeholden

Arbeidet med å få frigitt gislene antas å være en av flere årsaker til at Tyrkia er skeptisk til å slutte seg til USAs strategi for å bekjempe de ytterliggående islamistene som har tatt kontroll over store områder i Irak og Syria.

Tyrkia har blant annet sagt nei til at USA og andre NATO-land får bruke landets militærbaser til å gjennomføre flyangrep mot IS i Irak og eventuelt Syria, selv om landet er medlem av NATO.

Les også:

Dropper milliardkrav
Sender ferske jurister ut på «lån» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.