–Jeg vet ikke om det er riktig å si at skattemyndighetene stikker halen mellom bena eller fingeren i jorden. Men de erkjenner nå at nesten hele skattekravet ikke var berettiget. Det sier noe om måten de har oppført seg på, sier Hanne Skaarberg Holen, advokat i Arntzen de Besche.

Hun har representert Transocean-selskapene i både straffesaken og de sivile skattesakene mot riggselskapet.

Frafalt

Skatteetaten og Økokrim mente at den amerikanske riggkjempen Transocean hadde lurt unna inntekter på over 11 milliarder kroner fra beskatning. For tre år siden ble selskapet og tre rådgivere tiltalt for grovt skattesvik, samtidig som det ble reist krav om betaling av skatt og tilleggsskatt, i fem ulike saker.

Etter utallige runder i retten, har Skatteetaten frafalt flere krav underveis.

Igår fikk Transocean beskjed fra Regjeringsadvokaten om at nok et krav var frafalt i den såkalte Arcade-saken, som skal opp for lagmannsretten i oktober. Staten hadde anket saken inn etter tap i Efta-domstolen og Oslo tingrett.

Saken gjelder spørsmål om Transoceans norske datterselskap Arcade Drilling var skattepliktig i Norge eller Storbritannia.

– De mente det var illojalt å ikke likvidere selskapet når ledelsen ble flyttet ut av landet, og mente at 2,2 milliarder kroner ble unndratt fra beskatning. De varslet et skattekrav på 1,3 milliarder kroner inklusive tilleggsskatt og renter. Den delen har de nå frafalt. Etter vår beregning gjenstår det nå krav om rundt 50 millioner kroner, sier Holen.

– Vi har ikke fått noen begrunnelse, men det er godt å se at vi nærmer oss et riktig resultat, legger hun til.

Ingen kommentar

Det som da gjenstår av skattekravene er utbyttesaken, hvor Skatteetaten mente at 2,6 milliarder var unndratt fra beskatning ved å overføre et utbytte via Danmark til et selskap på Cayman Island.

– Her opprettholdes et krav om skatt på cirka 400 millioner kroner, sier Holen.

I sommer tapte Økokrim straffesaken på alle punkter, men har anket tre av sakene. Erstatningskravet på 1,8 milliarder kroner mot selskapene og rådgiverne, som utgjorde den såkalte konsernbidragssaken, ble frafalt.

Advokat Anders F. Wilhelmsen hos Regjeringsadvokaten avviste igår ettermiddag å kommentere årsaken til at han har frafalt store deler av saken.

– Jeg har ingen kommentar, sier Wilhelmsen.

Les også på DN.no:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.