Hun må spørre om veien til møterommet, og ifølge den hierarkiske posthyllen er hun den ferskeste på huset. Ellers er det lite som røper at Kristin Isdal Selmer er 23 år, nyutdannet jurist og på «utveksling» hos Regjeringsadvokaten denne høsten.

For det går bedre nå enn da hun begynte i mai.

– Det har vært litt panikkartet, sier hun.

På Statens kontor i sivile saker har Selmer ansvar for saker der staten er stevnet, alt fra skatt og innvandring til fusk på universitet og avliving av hunder. Det betyr mer tid i retten enn de fleste nyutdannede kan drømme om.

– Jeg føler meg jo litt utkledd i retten, at jeg er der i en voksenrolle jeg ikke er klar for ennå. Men jeg har lært masse på kort tid og er mer fortrolig med selve prosessen nå, sier hun.

23-åringen er på «utlån» fra BA-HR. Allerede fire måneder etter at hun ble ansatt i forretningsadvokatfirmaet, gikk hun ut i permisjon for å jobbe for Regjeringsadvokaten frem til jul.

En av de fast ansatte skulle ut i permisjon. Det åpnet en sjelden mulighet for Selmer, som hadde jobbet der som praktikant tidligere. Arbeidsgiveren var ikke vond å be.

– Det er veldig positivt at man får en annen type arbeidserfaring, vi ser det som en del av opplæringspakken at de får prøve seg et annet sted, sier personalsjef Merete Williams Berge i BA-HR.

Blant jurister er det vanlig å ta ett år permisjon for å jobbe som dommerfullmektig. En del tar også permisjon for å jobbe «inhouse» i et selskaps juridiske avdeling eller for å ta et utenlandsopphold. Som regel skjer det etter et par år, ikke et par måneder som i Selmers tilfelle.

Bevilling på rekordtid

Selmer mener utvekslingen har mer verdi både for henne og arbeidsgiveren nå enn om ti år. Jobben hos Regjeringsadvokaten er tettpakket med rettssaker. For å få advokatbevilling må man ha prosedert minst tre hovedforhandlinger i sivile saker (se faktaboks).

– Her tar det fire uker før man har ført så mange. Det kan ta årevis andre steder, sier hun.

– Er du utålmodig?

– Nei, jo, jeg liker at ting går fort frem, sier Selmer som til tross for navnet ikke kommer fra en advokatfamilie.

Har man, som henne, muligheten til å studere fiolin på Barratt Due etter videregående, ta førsteåret på jusstudiet på egen hånd på halve tiden, starte på universitetet på høsten og fullføre andreåret til jul, ja, da ser hun ingen grunn til å la være.

«Litt ubehagelig»

Tredje og deler av fjerde avdeling ble tatt på kveldstid i 2012, samtidig som hun jobbet fulltid i Juridisk rådgivning for kvinner. Resten av mastergraden ble tatt i 2013 mens hun hamstret praktikantstillinger, blant annet hos Regjeringsadvokaten. Til slutt endte hun opp i et av Norges største advokatfirmaer – som hun tok permisjon fra før opplæringen var ferdig.

– Det er to ulemper med å hospitere så tidlig. Det er mye å lære om bransjen og kollegaene i BA-HR som jeg ikke rakk på fire måneder. Det kommer nok til å være litt ubehagelig å komme tilbake til jul å ikke kunne det. Men jeg tenker langsiktig, og om fem år har ikke den perioden noe å si, sier hun.

Det andre er det sosiale.

– Jeg søkte meg jo til BA-HR fordi det er mange unge og et godt miljø. Så nå prøver jeg å delta på fredagspils og komme inn i miljøet selv om jeg jobber et annet sted i høst.

– Var du redd for å virke misfornøyd da du søkte om permisjon?

– Hadde jeg vært misfornøyd hadde jeg bare sluttet. Det er ikke noen motsetning mellom å få trening her og å komme tilbake til BA-HR og brenne for jobben. Da jeg kontaktet BA-HR for å spørre om jeg kunne være her lenger enn først planlagt, passet jeg på å vektlegge at jeg jo lærer ting her som vil ha verdi for dem når jeg kommer tilbake, sier hun.

Må ha lyst

Williams Berge sier de ikke innvilger permisjoner med forbehold om at de ansatte kommer tilbake.

– Vi synes ikke bindingstid har noen hensikt, man skal jobbe et sted fordi man har lyst til å være der, sier hun.

Les også på DN.no:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.