(Artikkelen er oppdatert)

Storbritannias utenriksminister Philip Hammond opplyser at det er gjort betydelig framgang i den siste forhandlingsrunden, som etter planen skulle ha resultert i en avtale innen midnatt natt til tirsdag.

– Det var ikke mulig å komme fram til en avtale innen fristen. Vi har derfor forlenget fristen til 30. juni 2015, opplyser Hammond.

Betydelige framskritt

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov virket også oppløftet, til tross for at det ikke ble enighet om en avtale. Ifølge ham satser partene på å enes om prinsippene for en endelig avtale i løpet av tre til fire måneder.

– Det er gjort betydelige framskritt, sier Lavrov til den russiske TV-stasjonen Rossija 24.

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier betegner også forhandlingsklimaet som konstruktivt, men legger ikke skjul på at han begynner å bli utålmodig.

– Vi må komme fram til et rammeverk for en avtale i løpet av noen få måneder og kan ikke fortsette i det uendelige, sier han.

Frigir frosne midler

Landene i den såkalte 5+1 gruppen, som består av de fem vetomaktene i FNs sikkerhetsråd pluss Tyskland, er så fornøyd med den siste forhandlingsrunden at de belønner Iran ved å frigi mer av de iranske midlene som er frosset i utlandet.

Ifølge Hammond vil det bli frigitt verdier for drøyt 4,7 milliarder kroner månedlig fram til den nye fristen utløper. En tilsvarende avtale ble inngått da partene ble enige om en midlertidig avtale for ett år siden.

Den midlertidige avtalen ble inngått i november i fjor og ble den gang betegnet som historisk, blant annet av utenriksminister Børge Brende (H).

Partene ga den gang seg selv frist til juli med å komme fram til en endelig avtale, men forlenget senere denne til 24. november. Nå forlenges fristen med nye sju måneder.

Frykter atomvåpen

Åtte år har gått siden FNs sikkerhetsråd innførte de første sanksjonene mot Iran, for å tvinge landet til å innstille sitt program for anrikning av uran.

Vesten frykter at iranerne før eller siden vil utvikle atomvåpen, selv om myndighetene i Teheran forsikrer at det iranske atomprogrammet utelukkende er av sivil karakter.

Israel fornøyd

Blant dem som er godt fornøyd med at det ikke ble oppnådd noen avtale i Wien, er Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

– Ingen avtale er bedre enn en dårlig avtale, mener Netanyahu, som ifølge vestlig etterretning selv har atomvåpen i sitt arsenal, uten offisielt å innrømme dette.

Netanyahu mener Iran bør tvinges til å skrinlegge hele sitt program for anrikning av uran og er trolig mindre fornøyd med at Vesten nå belønner Iran ved å frigi ytterligere frosne midler. (©NTB)

Les også:
- Oljeprisen kommer aldri over 100 dollar igjen
- Et globalt og ganske skummelt problem
Dumper prisen over dammen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.