Mandag ettermiddag møtes finansministrene i eurosonen i Brussel til et nytt møte i Eurogruppen. Nok en gang er det den kriserammede greske økonomien som står øverst på dagsorden.

Finansministrene skal blant annet diskutere om reformforslagene som greske myndigheter har foreslått holder mål.

Ingen automatikk

For litt over to uker siden forlenget eurosonens finansministre kriselåneavtalen med greske myndigheter med nye fire måneder.

Etter planen skulle Hellas nå ha fått utbetalt rundt syv milliarder euro fra kriselånspakken, som er på tilsammen 172 milliarder euro. Men selv om avtalen er forlenget, er det langt fra automatikk i at landet vil få utbetalt penger.

Långiverne, troikaen bestående av Den europeiske sentralbanken (ECB), EU og Det internasjonale pengefondet (IMF), krever nemlig at landet får opp farten med å innføre nye sparetiltak og økonomiske reformer før mer penger blir utbetalt. 

Kan få betalingsproblemer

Bare i løpet av denne uken må Hellas skaffe rundt to milliarder euro for å betale renter, skriver Irish Times mandag.

Ifølge EU-kilder som Wall Street Journal har snakket med kan Hellas få store betalingsproblemer innen utgangen av denne måneden dersom det ikke kommer mer penger fra troikaen.

I markedet øker frykten igjen for at landet skal misligholde statsgjelden. Renten på gjeld med ti års løpetid stiger med over ett prosentpoeng mandag og nærmer seg dermed igjen ti prosent. Tilsvarende tysk statsgjeld handles med en rente på svært moderate 0,3 prosent.

Den store forskjellen er et uttrykk for betalingen investorene krever for å påta seg risikoen ved å låne ut penger til Hellas.

I EU-systemet er man bekymret for at gresk mislighold kan utløse et såkalt «run» mot bankene i Hellas der bedrifter og privatpersoner tømmer kontoene for sparepenger og flytter andre likvide midler ut av landet i frykt for at bankene skal gå overende. 

En slik utvikling kan fort vise seg umulig å stoppe. Resultatet kan ifølge Financial Times bli at ECB må avslutte sine kriselån til greske banker, noe som i neste omgang kan presse frem en «tilfeldig grexit» - en situasjon der greske myndigheter blir nødt til å trykke opp egne penger for å få i gang banksystemet igjen.

På børsen i Aten faller børsindeksen Athen Composite Index 4,1 prosent mandag. Flere av de største greske bankaksjene er ned over syv prosent.

Ikke komplett

Forlengelsen av det greske låneprogrammet ble først godkjent etter at greske myndigheter leverte en foreløpig liste over forslag til tiltak i slutten av februar.

Fredag sendte greske myndigheter en utfyllende liste til finansministrene med mer konkrete tiltak. Blant annet inneholder listen et forslag om å leie inn tusenvis av folk til å spionere på forretningsdrivende for å komme alle skattesnyterne i landet til livs.

Forslaget skal ha blitt mottatt med - Det er hylende morsomt blant embetsmenn i eurogruppen.

Listen er «langt» fra komplett, sa eurogruppens sjef, Nederlands finansminister Jeroen Dijsselbloem, i et intervju søndag.

«Dette dokumentet vil være til hjelp i prosessen med å bestemme den første listen over reformtiltak», skriver Dijsselbloem i sitt offisielle svarbrev til den Hellas' finansminister Yanis Varoufakis.

Han legger til at listen må diskuteres ytterligere med långiverne.

Les også:

- Det er hylende morsomt

Harde forhandlinger venter Hellas – igjen

Sliter med å få grekerne til å betale skatt  

- Vi levde luksusliv vi egentlig ikke hadde råd til  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.