Ungarskfødte Thomas Peterffy (69) er aksjerobotenes far og leder et av USAs aller største elektroniske meglerhus Timber Hill.

Peterffy var 21 år gammel da han nesten blakk rømte til USA i 1965. I 1977 hadde han klart å spare opp 200.000 dollar og fikk sete som «market maker» ved New York-børsen.

Noen år senere hadde han nok penger til å starte utviklingen av Timber Hills første aksjerobot på kveldstid.

I 1986, det første året selskapet for alvor brukte datamaskiner for å trade, steg resultatet til Timber Hill med 400 prosent, noe som etter hvert skulle gjøre Peterffy søkkrik - og en mektig mann i finansverdenen.

I dag er han USAs 46. rikeste person og den 114. rikeste personen i verden. Ifølge oppdaterte tall fra Forbes er han god for 10,9 milliarder dollar (underkant av 90 milliarder kroner).

I skyggen

Allerede på slutten av 1960-tallet hadde imidlertid Peterffy utviklet et program som kunne «spytte ut» en teoretisk riktig verdi på kjøps- og salgsopsjoner ved å følge opsjoners løpetider, innløsningspriser og prisene på de underliggende eiendelene.

Et par år senere presenterte økonomene Fischer Black og Myron Scholes en lignende matematisk formel.

Deres bidrag ble senere, i 1997, belønnet med Nobelprisen i økonomi, eller Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel, som prisen offisielt heter.

– Jag pleier å si at de fikk Nobelprisen, men jeg fikk pengene, sier Thomas Peterffy i et intervju med svd.se.

Det gikk imidlertid mange år fra Thomas Peterffys første spede forsøk med robothandel til de første helektroniske opsjonsmarkeder åpnet dørene. Men da det skjedde ved inngangen til 1990-tallet sto Peterffys selskap Timber Hill alene for nesten halvparten av all handel.

I dag lever selskapet i skyggen av det børsnoterte søsterselskapet Interactive Brokers, men Thomas Peterffys ettermæle består.

– I hele mitt liv har børsene kjempet mot meg. I dag kjemper de om meg, avslutter han overfor svd.se.

 

Les også: - Jeg vil ha lite tiltrekkende, korte folk


  Nå vil hun ta aksjeroboter

  Robothandelselskaper etterforskes i USA

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.