Tony Hsieh, sønn av en innvandrer til USA fra Taiwan, er gründer og toppsjef i verdens største nettbutikk for sko, Zappo.com med hovedkvarter i Las Vegas.

Hsieh startet selskapet LinkExchange med sin venn Alfred Lin i 1999, som de solgte til Microsoft ett år senere for 265 millioner dollar (nesten to milliarder kroner). Ikke lenge etter etablerte Hsieh skoselskapet Zappo. Tidlig utviklet Hsieh ti kjerneverdier i selskapet. Nummer tre lyder; «Skap moro og litt galskap».

Og kjerneverdiene ble tatt bokstavelig. I 2005 ble for eksempel «Bald and Blue-dagen» (skallet og blå) innført, der trommegruppen Blue Man Group kom på kontorbesøk og barberte alle ansatte helt skallet.

«Holacracy»

I slutten av mars i år mottok de rundt 1.500 ansatte en lang epost fra Hsieh, som han ba alle bruke 30 minutter til å lese i sin helhet, skriver uk.businessinsider.com.

Hsieh har lenge hatt en visjon om et selskap uten hierarki, og i eposten fikk de ansatte et ultimatum; flat arbeidsstruktur og selvledelse eller ikke noen jobb i det hele tatt. De som ikke gikk med på å være sin egen sjef fikk tilbud om å bli fristilt med tre måneders lønn.

I mai valgte 210 ansatte, eller rundt 14 prosent av arbeidsstokken, å takke ja til det tilbudet og forlate selskapet.

Den alternative organisasjonsformen kalles Holacracy, og etter at Zappo har implementert den betyr ikke lenger titler noen ting. De ansatte kan rett og slett selv bestemme singe egne titler. En ansatt titulerer seg for eksempel nå som «tidstrollmann».

Hver gang det er møter i selskapet skal alle tilstedeværende få lov til å si noe, og hypotesen er at jo mer ansatte selv får bestemme, desto mer vil de yte.

- Nesten ironisk

De ansattes syn på selskapet har imidlertid ikke utviklet seg i en god retning etter at Hsieh i 2013 først begynte å eksperimentere med Holacracy. På Fortunes oversikt for 2015 over «Beste selskaper å arbeide for» ligger nå Zappo på 86. plass, etter 15. plass i 2010, 6. plass i 2011, 11. plass i 2012, 31. plass i 2013 og 38. plass ifjor.

- I stedet for å finne ut om medarbeiderne hadde lyst til å være sine egne sjefer, erklærte Hsieh at hvis de ikke ville så måtte de forlate selskapet. Og det er nesten ironisk at nyheten om at man skulle være sin egen sjef i virkeligheten kommer som en ordre fra en egentlige sjefen, sier professor Jeffrey Pfeffer ved Standford-universitetet til Business Insider.

Økonomisk går det imidlertid riktig vei med Zappo. I februar kunngjorde selskapet ifølge Las Vegas Review-Journal at det ventet et driftsresultat i år på 97 millioner dollar (rundt 720 millioner kroner). Men gode resultater til tross, Zappo har så langt ikke besluttet nye lønnsvilkår eller klart å finne ut hvordan prosjekter skal godkjennes eller om noen skal ha autoritet til å ta beslutningene.

En kjedelig arbeidsplass kan imidlertid ingen påstå Zappo å være.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Kunsten å sluntre unna
 

Komikeren Rune hadde fakturaskrekk. Derfor laget han denne videoen  

Banktopp viste seg som transvestitt for 23.000 ansatte