Onsdag ettermiddag innkalte EU-sjef Jeroen Dijsselbloem medlemmene i eurogruppen til ekstraordinært krisemøte om situasjonen i Hellas.

Nyhetsbyrået Reuters melder at Eu-gruppens møte endte i bred enighet om å vente med forhandlinger til etter den planlagte folkeavstemningen i det greske landet.

Slovakias finansminister Peter Kazimir bekrefter enigheten i en melding på twitter.

– Eurogruppen har bestemt seg for å vente på resultatet før det blir nye samtaler, skriver han.

Søkte om utsettelse

Møtet ble stelt i stand etter at Hellas ikke betalte låneavdraget på 1,6 milliarder euro til IMF ved utløpsfristen natt til onsdag.

To timer før avdraget forfalt, søkte landet om betalingsutsettelse. Styret i Det internasjonale pengefondet (IMF) tok ikke stilling til forespørselen, og landet står nå uten økonomisk støtte.

Den manglende betalingen er den største i IMFs historie, og ifølge Reuters er Hellas det første i-landet som har vært på etterskudd med en betaling til fondet.

Vil svare

En kilde sier til nyhetsbyrået AFP at IMFs styre skal foreta en formell behandling, men antydet at grekerne neppe får svar så raskt på utsettelsessøknaden som de trolig ønsket da de kom med forespørselen.

Dersom utsettelsen innvilges, vil ikke landet lenger offisielt være på etterskudd med betalingen. Så lenge lånet regnes som misligholdt, har ikke Hellas tilgang til IMFs ressurser.

455 millioner euro forfaller 13. juli, med et nytt forfall på 284 millioner euro 1. august.

Folket avgjør

Etter spekulasjoner om den planlagte folkeavstemmingen i Hellas ville bli utsatt, gikk statsminister Alexis Tsipras onsdag ut nok en gang og bekreftet planene om å la folket bestemme hvorvidt den greske regjeringen skal takke ja eller nei til kreditorenes finansielle forslag.

Han har flere ganger oppfordret innbyggerne til å forkaste forslaget.

En fersk måling viste onsdag at flertallet vil høre på Tsipras, til tross for at ja-siden vokser.

 

Les også: Lille B stenger dørene for godt

Flere tusen får nytt postnummer

Testpilot slakter Norges nye jagerfly(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.