Greske banker har vært stengt siden mandag, men onsdag åpnet noen filialer slik at pensjonister uten bankkort kunne få utbetalt pensjon.

Søndag vedtok Den europeiske sentralbanken (ECB) å forlenge tilførselen av kreditt så greske banker fortsatt kan drive utbetalinger til kundene sine. Men ECB økte ikke beløpet, noe som tvang greske myndigheter til å innføre kapitalkontroll.

Bankene har nemlig ikke nok kontanter i kassa til å frigi milliardene av sparepenger nervøse grekere ønsker å ta ut.

ECB ledelse skulle onsdag møtes for å vurdere nødlånene på ny, men det har foreløpig ikke kommet noen bekreftelse fra sentralbanken.

Krisemøte

Et annet møte som ble avholdt onsdag ettermiddag, var møtet mellom toppene i eurogruppen.

EU-sjef Jeroen Dijsselbloem ville drøfte den siste utviklingen om situasjonen i Hellas med de andre EU-landene, og fastslo raskt at det var enighet om å utsette forhandlinger med Hellas til folkeavstemmingen i det greske landet er gjennomført.

Hellas' statsminister Alexis Tsipras bekreftet at avstemmingen vil bli avholdt som planlagt førstkommende søndag. Den greske befolkningen vil da ta stilling til om de ønsker å takke «ja» eller «nei» til forslaget fra EU.

- Ineffektivt

Det internasjonale pengefondet IMF sier onsdag at betalingsutsettelser av den typen Hellas har bedt om, generelt er ineffektivt for å hjelpe et land ut av krise.

– IMF utvider ikke betalingsvilkår, det har vært retningslinjen i lang tid, heter det i en uttalelse fra pengefondet onsdag kveld.

– For over 30 år siden ga IMF betalingsutsettelse til et par lavinntektsland da de spurte om det, men i hvert tilfelle viste det seg at det ikke hjalp, verken med hensyn til umiddelbare finansieringsbehov eller grunnleggende økonomiske problemer, heter det videre fra hovedkontoret i Washington.

Hellas ba tirsdag kveld om en forlengelse på avdraget på drøyt 1,5 milliarder euro til IMF, bare timer før forfall. Aten betalte ikke og ble det første utviklede landet som noensinne har misligholdt sine låneforpliktelser til pengefondet.

IMFs styre har ikke vurdert grekernes forespørsel om utsettelse. Ifølge en sentralt plassert kilde kan det ta flere uker før institusjonen tar stilling til den greske bønnen.

 

Les også: Lille B stenger dørene for godt

Slik smaker 100 poeng

100 millioner kroner i ekstra omsetning? Nei takk!

 

Se også:

Du gir deg lenge før denne suven må kaste inn håndkledet:

Du gir deg lenge før denne suven må kaste inn håndkleet
Sjekk terrengegenskapene til Mercedes' nye stor-suv, Mercedes GLE.
01:31
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.