En ny rapport fra Det internasjonale valutafondet (IMF) peker på økt økonomisk risiko for Asia og Stillehavsregionen.

«Asia er fortsatt den mest dynamiske delen av den globale økonomien, men møter kraftig økonomisk motvind». Slik åpner IMF-rapporten «Asia and Pacific: Building on Asia’s Strengths during Turbulent Times» som ble publisert tirsdag.

 

Rapporten viser til følgende faktorer som fører til «alvorlig økonomisk risiko»:

  • Svak global økonomisk utvikling
  • Svakere global handel
  • Korttidseffektene av omstillingen i kinesisk økonomi
  • Høye gjeldsrater blant flere økonomier i regionen

Disse faktorene fører til at IMF nå ser en større økonomisk risiko for regionen enn for kun et halvt år siden. IMF venter en vekst på 5,25 prosent for regionen frem mot 2017, som i tidligere år har sett økonomisk vekst på over seks prosent.

«Nedsiderisikoer fortsetter å dominere det økonomiske landskapet i regionen», konkluderer rapporten.

Asia og Stillehavsregionen omfatter land øst i Asia og i Stillehavet, med en samlet befolkning på omlag 4,4 milliarder mennesker, ifølge FN.

- Uroen som vi har sett rundt fremvoksende økonomier og Kina det siste året vil fortsette fremover også. Jeg er enig i at disse risikoene er større nå enn i høst, sier makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets. Han følger asiatisk økonomi for meglerhuset.

Kina-effekt

I rapporten fra IMF pekes det i hovedsak på regionens avhengighet av Kina som en kilde til usikkerhet.

Helt siden landets politiske ledelse bestemte seg for å legge om den kinesiske økonomien og nedjustere landets økonomiske vekst, har det versert bekymringer fra analytikere og økonomer over hele verden om en hard landing i den kinesiske økonomien.

Ifølge IMF-rapporten vil landene i regionen oppleve negative konsekvenser av den kinesiske omleggingen uavhengig av hvorvidt Kina opplever en hard landing eller ikke.

«På kort sikt vil Kinas omlegging føre til uheldige ringvirkninger ettersom Kina nå utgjør halve regionens økonomiske vekst og er hovedhandelspartneren til de fleste større regionale økonomiene», skriver IMF-økonomene.

Det pekes i rapporten på at regionen er godt rustet til å møte de økonomsike utfordringene fremover, men det kreves ifølge IMF en betydelig opptrapping i reformarbeidet i en rekke land for å oppfylle det økonomiske potensialet i regionen.

Enkelt svar

I tillegg til at Kina er en stor handelspartner for mange land, trekker Kjennerud frem to grunner til at Asia og Stillehavsregionen er blitt mer avhengig av den kinesiske økonomien:

  • Flere av landene er blitt mer finansielt integrert, og Kina påvirker børsutviklingen i andre land i regionen i større grad enn tidligere.
  • Kinesiske selskaper har større tilstedeværelse i andre land i regionen

Kjennerud var nylig i Kina, og forteller at han spurte en rekke analytikere og økonomer i landet om hvordan andre land i regionen vil tjene på Kinas nye økonomiske politikk. Svaret han fikk var enkelt: Det vil de ikke.

Makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets.
Makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

- Andre land vil ikke tjene på den politikken, og det vil bli vanskeligere å oppnå den potensielle veksten i regionen med den økonomiske politikken og proteksjonismen Kina innretter seg etter i dag, sier Kjennerud.

Han tror det vil føre til utfordrende tider for mange land i Asia og Stillehavsområdene.

- Det vil bli mer uro og vil gå ut over levestandarden i mange land, sier Kjennerud.

Kina-optimist

Senior porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning Olav Chen har nylig vært på reise i India og Kina, og er positiv til Kinas utsikter.

- Kina kommer til å klare seg bra gjennom den strukturelle endringen i økonomien. Jeg har ikke tidligere trodd på noen hard landing i Kina, og tror fortsatt ikke på det, sier han til DN.

Senior portefølgeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning.
Senior portefølgeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Men også Chen tror omleggingen i Kina vil føre til økte utfordringer i andre land i regionen.

- Men det er ikke tvil om at omleggingen av Kinas økonomi vil gjøre det vanskeligere for andre land i regionen med tette økonomiske og finansielle bånd til Kina. Jeg tror særlig enkelte råvareeksponerte land i regionen kan oppleve en hard landing i det strukturelle skiftet, sier han.

Ser Fed-risiko

Både Kjennerud og Chen peker på risiko knyttet til den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed). Sentralbanken har varslet at den ønsker å øke renten i USA fremover. Når sentralbankrenten i USA øker, har det tradisjonelt vært dårlig nytt for mange fremvoksende økonomier både i Asia og ellers i verden.

Mange fremvoksende økonomier og land i Asia og Stillehavsregionen har nelig tatt opp store lån i dollar, som vil øke i verdi i forhold til den lokale valutaen dersom dollaren øker i verdi. Det vil igjen føre til økte utfordringer knyttet til nedbetalingen av denne gjelden.

I tillegg kan økte renter i USA føre at investorer flytter penger fra disse landene til USA, ettersom avkastningen vil være bedre i amerikanske aksjemarkeder.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Havarikommisjonen: Teknisk svikt førte til helikopterstyrten  

TV 2 skal kutte 350 millioner  

Ville kjøpe Lies krisekonsern dnPlus  (DN+)

Blindleia-luksus solgt for presset investor  (DN+)

– La cv-en din ose litt «bling-bling»

Her kan du lese DNs nye oljeserie: Oljekrisen - Er den over? (DN+)

Anbefalt av DNtv:
Slik blir den nye terminalen på Gardermoen
Om et år kan du ankomme nye terminal nord på Gardermoen. Bygget preges av moderne arkitektur og nye tanker for hvordan samme terminalbygg kan brukes for både innenlands- og utenlandspassasjerer.
01:51
Publisert:

Westerdals tilbyr tidligere elever 40-62.000 kroner på konto før sommeren
Westerdals tilbyr 50 millioner kroner til tidligere studenter som har betalt for mye skolepenger. Det tilsvarer 60 prosent av det de har betalt for mye.
02:36
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hør siste episode av DNs podkast:
«Finansredaksjonen» om: Telenor-satsing: - Uansett vil det være forferdelig stygge tall
&lt;/h3&gt;&lt;p &gt;&lt;em&gt;DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg &lt;a href="https://www.dn.no/kundeservice/min-side#nyhetsbrev"&gt;her&lt;/a&gt;.&lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Kina" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Asia" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Stillehavet" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:%C3%98konomi" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:IMF" relevance="0.4"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</h3></div>