Abes Liberaldemokratiske parti (LDP) og koalisjonspartner Komeito fikk stor støtte, til tross for kritikk av både den økonomiske politikken og forsvarspolitikken.

Opptellingen etter søndagens valg viser at koalisjonsregjeringen er sikret to tredeler av setene i overhuset. LDP lå an til å få rent flertall, men endte med ett sete for lite, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Abe har hatt makten siden 2012, men har ennå ikke nådd sitt mål om å bedre økonomien eller fjerne pasifismeparagrafen i grunnloven som forbyr Japan å ha offensive militærstyrker. Grunnlovsendringen har vært gjenstand for sterk kritikk, men valgresultatet viser at befolkningen likevel har tiltro til statsministeren.

Med støtte fra små nasjonalistpartier, har LDP nå nok støtte til å få gjennomført grunnlovsendringer, ifølge analytikere. Dermed kan pasifismeparagrafen – som ble påtvunget landet under USAs okkupasjon under andre verdenskrig – bli historie. Abe ønsker å åpne for å sende japanske soldater på utenlandsoppdrag, noe den pasifistiske grunnloven hindrer. Med grunnlovsendringen kan Japan spille en større rolle innen internasjonal sikkerhetspolitikk.

Børsen i Tokyo steg 3,55 prosent da valgresultatet var klart.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Asia i dag: Venter redningsaksjon av kinesiske banker

Lars (26) har gjort lynkarriere i Nike - og undrer seg over hvorfor så få nordmenn vil jobbe i utlandet

Slik kan du få høyere lønn

En hemmeligstemplet rapport i Jernbaneverket avdekker svakheter i beredskaps­analysen til 31 stasjoner og tunneler over store deler av landet: Hull i togberedskapen dnPlus  (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv: Tre myter om elsykkel

Tre myter om elsykkel
Anders Ølstørn, daglig leder på Birk Sport i Tønsberg, knuser tre myter om elsykkel.
00:47
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.