- Årlig mottar Akan cirka 700 bekymringssamtaler fra ledere og medarbeidere i norsk arbeidsliv. Flertallet av disse samtalene dreier seg om alkohol, sier direktør Elisabeth Ege ved Akan kompetansesenter til DN.

En fersk representativ undersøkelse som YouGov har gjennomført på vegne av Akan viser at omtrent 1 av 2 ledere på Østlandet og Oslo/Akershus har vært bekymret for at ansatte drikker for mye.

Dette er flere enn landsgjennomsnittet, som ligger på 38 prosent.

- Alkohol er ingen privatsak i det øyeblikket det får konsekvenser på jobben, sier Ege. Derfor oppfordrer hun arbeidsgivere til å ha klare retningslinjer for hva som er greit når det kommer til alkohol:

- Vårt budskap er ikke at man skal slutte å ha fester i jobbregi der det tilbys alkohol, men man bør ha en bevissthet rundt det. For eksempel må man kommunisere ut til medarbeiderne at det ikke er greit å være i bakrus på jobben. Man bør også sørge for gode alkoholfrie alternativer på jobbfester, slik at de som ikke drikker alkohol også blir inkludert og unngår drikkepress. For vi vet at det er mye drikkepress der ute, sier hun.

Sterkt drikkepress

Helsepolitisk barometer avdekket i forrige måned at 57 prosent av de spurte var enige i at det er «for mye drikkepress i norsk drikkekultur».

Bare seks prosent var helt uenige i påstanden.

Funnene overrasket ikke forsker Hilde Pape ved avdeling for rusmiddelforskning ved Folkehelseinstituttet.

- Drikkepresset er ofte indirekte. Folk vil kreve en forklaring hvis du lar være å drikke i settinger det er vanlig, sier hun til Vårt Land.

Likevel tror rusforskeren presset kan oppleves tydelig.

- Hvis man ikke drikker, nesten uansett grunnen til det, vil nok mange merke drikkepresset ganske sterkt.

Direktør Elisabeth Ege ved Akan kompetansesenter legger ikke skjul på at alkohol åpenbart skaper noen utfordringer for arbeidslivet.

- Er ledere bekymret, bør de ta praten med de ansatte det gjelder, sier hun.

«Angår ikke meg»

Undersøkelsen til Akan viser at rundt 4 av 10 av de bekymrede lederne tok denne praten. Men hele 1 av 4 var usikre på hva de skulle gjøre - derfor gjorde de ingenting.

Direktør Elisabeth Ege, Akan kompetansesenter.
Direktør Elisabeth Ege, Akan kompetansesenter.
 

- Dersom man har en magefølelse av at noe ikke er helt som det skal være, anbefaler vi ledere å ta praten. Dette kan for eksempel dreie seg om endring i atferd, jobbprestasjon eller sykefravær. Du vil aldri få nok bevis, sier Ege.

Å ta en samtale for mye er bedre enn en samtale for lite, påpeker hun.

- En samtale kan sette i gang følelser og reaksjoner hos vedkommende som kan bidra til en positiv endring for den det gjelder, pårørende og arbeidsplassen, sier hun.

Undersøkelsen deres viser også at medarbeidere er mindre bekymret enn lederne: Om lag 1 av 5 sier at de har vært bekymret for at en kollega drikker for mye. Men hele 1 av 3 sier at dette ikke angår dem, og at de derfor ikke har gjort noe med bekymringen sin.

 

Les også: Lar det være frivillig å dra ut offshore

Sjeføkonom: Kan se ut som oljeprisoppgangen kom litt for tidlig

Goldman Sachs har ikke tro på DNO

Oljekommentaren: - Jo høyere oljeprisen har klatret, desto mer sårbar er den

Se DNtv:

Fortvilte Utøyanaboer: – Vi må leve i et minnesmerke
Maria Holtane-Berge er en av de nærmeste naboene til det planlagte Utøya-minnesmerke på Sørbråten. Hun og familien fortviler etter at regjeringen har bestemt at minnestedet skal plasseres her til tross for store protester fra naboer.
04:37
Publisert:

- Oljefondet alene kan ikke gjøre noe med lønnsnivået i verdens største selskaper
Det er også usikkert om de bør gjøre det, sier DNs kommentator Bård Bjerkholt. Bare uker etter at Oljefondet stemte for å gi BP-sjef Bob Dudley 164 millioner i lønn, varslet Oljefondets leder Yngve Slyngstad at fondet skal vurdere høye lederlønner.
02:26
Publisert:
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.