- Dette er veldig bra. Et kjempetiltak! jubler Kjell Seim, som leder trafikksikkerhetsseksjonen i Statens vegvesen Region øst.

Forsikringsselskapet Tryg vurderer å utstyre kundenes biler med en «svart boks» som registrerer alt om hvordan du kjører - minutt for minutt. De har fått tillatelse av Datatilsynet til å sette i gang et pilotprosjekt for å kartlegge kundenes kjøreatferd: Tryg vil la bilen sladre om kjørestil

Datatilsynet er bekymret for hvor mye bilen din vet om deg. Men Seim ser utelukkende positivt på et slikt tiltak:

- Vi satser på at dette skal skje på frivillig basis og spre seg - da vil det være kjempemessig. Slike «svarte bokser» vil ansvarliggjøre folk til å holde fartsgrensen. Hvis alle hadde holdt fartsgrensen, kunne 50-60 liv blitt reddet i trafikken hvert år. Selv om det er igangsatt mange gode trafikksikkerhetstiltak de siste årene, krever det en del å presse ulykkestallene enda mer ned. Slike kreative tiltak som går på selve trafikanten er gull verdt, sier han til DN.

Antall skadde og omkomne i trafikkulykker har gått gradvis nedover de siste årene. Folk kjører penere enn før, men det er fortsatt mye å hente, ifølge Kjell Seim.

- En del tiltak som gjøres kan kanskje være litt upopulære, men hvis man har en gulrot i den andre enden som gir deg lavere forsikringspremie når du senker farten, vil jeg si at dette er en vinn-vinn-situasjon, sier han.

Får forsikringsrabatt i Danmark

- Høy fart er fortsatt en medvirkende årsak til mange ulykker på veiene og en del bilister ligger konstant litt over fartsgrensen, sier Seim.

- Hvem er verstingene i trafikken?

- Det er fortsatt unge gutter som er verst. Men vi har også sett at det er en del middelaldrende menn med store, sterke biler som kjører hardt og spekulerer i å ligge over fartsgrensen fordi de har råd til å få en bot, sier Kjell Seim.

Han forteller at Trygs forslag ikke er unikt. Også i Danmark har man gjort noe tilsvarende:

- Det danske forsikringsselskapet Alka har en såkalt Alka Boks som fungerer på samme måte. Kundene som bruker denne i bilen får 25 prosent rabatt på premien, opplyser Seim.

Boksen er på størrelse med en mobiltelefon og installeres skjult i forsikringstakerens kjøretøy. Den samler opp data om kjørestilen din og belønner deg for å kjøre ordentlig.

Unge gutter fortsatt verst, men...

Det finnes ingen oversikt over hvilke bilmerker som er mest innblandet i trafikkulykker, men bileierorganisasjonen Naf har det samme inntrykket som Statens vegvesen av hvem som kjører «hardest» på veiene:

- Vi vet jo at gutter under 25 år blir sett på som «verstingene», men jeg har inntrykk av at overmodige 40-50 år gamle menn med dyre biler og sterk motor er i ferd med å overta posisjonen, sier seniorrådgiver André Fimreite i Naf til DN.

Les også: Feirer seier over Sør-Korea

«Røkke kan umulig være fornøyd»

Ferd-Andresen: - Comeback-crewet gjør det igjen!  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.